Wajda a katyni mészárlásról forgat

Vágólapra másolva!
Andrzej Wajda filmet forgat a katyni mészárlásról. A huszonkétezer lengyel katona értelmetlen pusztulását megörökítő mű a rendező tervei szerint még az idén elkészül.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Wajda statisztákat instruál a Pan Tadeusz forgatásán

Andrzej Wajda Oscar-díjas lengyel filmrendező szerdán, a Varsói Egyetemen, a lengyel prózaíró Wlodzimierz Odojewski közönségtalálkozóján jelentette be: filmet készül forgatni a katyni mészárlásról. Wajda legújabb filmje Odojewski elbeszélése alapján készül majd.

A 76 éves Wajda elmondta: kötelességének tekinti a film elkészítését, hiszen édesapja egyike annak a mintegy 22 ezer lengyel hivatásos és tartalékos tisztnek, akik a második világháború kezdetén szovjet fogságba estek, és akiket Sztálin rövid úton, ítélet nélkül kivégeztetett. Régóta dédelgette magában ezt a filmtervet, de sokáig nem talált hozzá megfelelő alapanyagot: a szocializmus idején Lengyelországban a cenzúra akadályozta meg, hogy a szerzők ehhez a témához nyúljanak, az emigráns irodalom számára pedig túlságosan nehéznek bizonyult Katyn feldolgozása.

Odojewski, aki végül is sikeresen küzdött meg a feladattal, elmondta, hogy az elbeszélés és a forgatókönyv megtörtént eseményeken alapul. 1945-ben az akkori lengyel kormány elhatározta, hogy saját vizsgálatot indít Katyn ügyében. A megbízott krakkói ügyész azonban hamar lemondott a vizsgálatról, majd titokzatos körülmények között meghalt - Odojewski elbeszélésében feltételezi, hogy a lengyel kommunista titkosszolgálat (UB) áldozataként.

A közönségtalálkozó különleges eseményeként az egyik résztvevő felállt és elmondta: tudomása van arról, hogy a felderítetlen haláleset valóban úgy történt, ahogy Odojewski megírta, az ügyészt két, "régi jó" krakkói értelmiségi családból származó lengyel fiatalember gyilkolta meg.