Zanussi és Andrzej Wajda a reality show-k ellen

Vágólapra másolva!
Kiemelkedő lengyel filmrendezők, köztük Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz és Krzysztof Zanussi, nyílt levélben követelték a "reality show-nak" nevezett televíziós programok jogi korlátozását és a hamarosan induló Amazonok című sorozat leállítását.
Vágólapra másolva!

A Gazeta Wyborcza keddi számában megjelent nyílt levél aláírói szerint ma már senkinek sem lehet kétsége az ilyen sorozatok valódi természete felől. Az Amazonok hat férfi és hat női szereplője nyolc héten keresztül éli majd életét összezárva, több tucat kamera lencséje előtt. A producerek szerint "lesz flörtölés, párváltogatás, még a szex sincs kizárva".

"Ezek a programok mind kíméletlenebbek. Áruba bocsátják a magánélet legintimebb szféráit. Vulgarizálják azt, ami a legszigorúbb védelmet igényli. Beteges magatartásmintákat népszerűsítenek, és többmilliós, mind fiatalabb tömegeket, erkölcsileg védtelen fiatalokat vonzanak" - olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók kérték a lengyel Országos Rádió- és Televíziótanácsot (KRRiT), hogy vesse latba befolyását az Amazonok sugárzásának megakadályozására. Felszólították a szejmet és a szenátust, hogy tegyenek jogi lépéseket az ilyen jellegű műsorok korlátozása céljából.

Jaroslaw Sellin, a KRRiT egyik tagja a liberális napilapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a francia testvértestület, a CSA nem engedélyezte az ottani Big Brother sugárzásakor kamerák elhelyezését fürdőszobákban vagy vécékben. A németországi Hessen tartomány betiltotta a Nagy Testvér sugárzását, Törökországban pedig azok az adók, amelyek túllépték a jó ízlés határait, több napig kénytelenek voltak szüneteltetni műsorukat. A szakember szerint Lengyelországban az ilyen esetekben borsos pénzbüntetést kellene kiróni.

Lengyelországban eddig két hasonló sorozatok (vetélkedőt) láthattak a kereskedelmi televíziók nézői. A TVN csatornán alig egy hónapja ért véget a több nyugat-európai és tengerentúli országban már sikert aratott Nagy Testvér (Big Brother), a Polsaton pedig jelenleg is műsoron van a szintén nyugat-európai mintára készült Két világ.

(MTI)

Korábban az [origo]-ban:

Alternatív realitás

Bár - irányított figyelem

Lehet-e több szex? - beszélgetés a Bárról

Megélni a minimálbérből - török "reality show"