Pulcsi, zokni, bonbon helyett

2004.12.02. 13:21

Tartalom:
Akik figyelemmel követik Vámos Miklós írói pályafutását, talán nem annyira lepődnek meg legújabb könyve címén. Az Apák könyve vagy a Sánta kutya óta (hogy csak a legutóbbi példákat említsük) sejteni lehet, hogy íróként is (hiszen olvasóként talán mindenki, akinek kedves a betű) vonzódik ahhoz a többgenerációs családmeséhez, melyet García Márqueznél senki sem tud jobban a világon. A Márkez meg én azonban nem családregény, még csak nem is tisztelgés a Nobel-díjas író előtt. Mákos Tibor budapesti mesterszakács és Márkez, vagyis a nagy GGM találkozásának története, amely szórakoztató, olvasmányos és tanulságos - ebben a sorrendben.

Vámos arról ábrándozik, amiről mindenki, aki olvasta a Száz év magány-t: kérdezni, faggatni a bölcs kolumbiait, aki láthatóan - olvashatóan - annyira sokat tud a nemesen elköltött mindennapokról. Hátha tudja a választ, hogyan kellene, na nem éppen ezt a krízist, amiben most vagyunk benne, hanem az életet általában. Vámos árnyalt humorára jellemző azonban, hogy könyvbéli alteregója - Mákos Tibor, azaz MT - egyszerű ember, akiből hiányzik az emelkedettség, a fennköltség, mindaz, ami érdemessé tenné az olvasó szemében arra, hogy a nagy íróval beszélgethessen. Szakácsunk azonban nem elveszett lélek, a maga konokságával és józanságával törekszik - mit törekszik, egy iparos lendületével törtet -, így még az is megeshet, hogy ő tanít egyet s mást barátjának, Márkeznek.

Miért ajánljuk:
Vámos - hasonlóan korábbi műveihez - itt is elsősorban a nyelven keresztül formálja szereplőit: személyiségjegyeikre, gondolkodásmódjukra szókincsük, szófordulataik utalnak a leginkább, az általuk beszélt nyelv többet árul el róluk, mint bármilyen vallomás vagy feltárulkozás. És meg kell hagyni, Vámos borzasztóan jó abban, hogy ne betűkből - mint a legtöbb író -, hanem a hozzá képzelt hangokból, már-már kiejtésből építsen fel egy karaktert. GGM és MT egyaránt él és virul, beszélgetésük olyan kedélyes, adomázós, jó értelemben vett térdcsapkodós, amilyet mindenkinek csak kívánhatunk az ünnepi asztal mellé.

Megjelent:
Az Ab Ovo Kiadó gondozásában

Ára:
2390 Ft

Vámostól kötelező:
Zenga Zének
A New York - Budapest metró
Anya csak egy van

Ha már Márquezről is szó esett:
Szerelem a kolera idején
Száz év magány
Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
A pátriárka alkonya

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK