Ma éjszaka - Gáspár Laci harmadik klipje forog

Vágólapra másolva!
Minden kulissza adott egy valódi látványos gengszterkliphez: sokat sejtető táncoslányok, luxusautók, vastag és csillogó nyakláncok és karkötők, gyűrűk, fekete selyempóló, földet söprő fehér bőrkabát. Nem kell azonban megijedni, Gáspár Lacit nem hagyta el az öniróniája, "benne lesz az is, hogy vagyok, aki vagyok" - mondja.
Vágólapra másolva!

- Igen, egy sima fekete ritmusgitár kellene, már csak az kéne, de sürgősen! - intézkedik mobilon este 11-kor egy elhanyagolt újpesti gyártelep közepén Gáspár Laci, akinek, úgy látszik, nem elég a mögé felsorakozott luxuskocsik sora (többek közte egy Chevrolet Corvette, Mercedes SL50 és egy Nissan Pathfinder) és a hatásvadász ruhák. A klip egyik legfontosabb éltető eleme a szemet gyönyörködtető látvány, erről többek közt a táncoslányok szereplése is gondoskodik. A 23 éves Kiss Andrea már 16 éve táncol, ezúttal feladata a refrénre eltáncolt hiphop-r'n'b koreográfia lesz. Négy társával együtt ő gondoskodik némi nőies lágyságról és izgalomról először elegánsabb, majd sportosabb ruhában a kicsit sem barátságos bőrgyári hangulatban.

Az énekes ezúttal szintén csak a "szépségére", mozgására koncentrálhat, hiszen a hanganyag már rögzítve van, a klipforgatáson csak tátogni és táncolni kell. Ígérete szerint készülő új albuma zeneileg legalább olyan színes lesz, mint az előző, de közben nem nagyon mulaszt el lehetőséget, hogy valamilyen kis viccel el ne vegye a forgatás feszültségét: hol egy Michael Jacksonos lépéssorozat, hol egy Kozsót vagy éppen Drakulát idéző pózolás, de Lawrence Fishburn is sorra kerül a Mátrix-ból. A nézelődő barátok, ismerősök, stábtagok és fotósok pedig hálásak érte.

Gáspár Laci immár kicsit rutinosabban állja az erőpróbát, hiszen harmadik klipjének forgatásához érkezett, az előző és a még rá váró ötórás munka cseppet sem viseli meg, lakonikus nyugalommal tűri a megpróbáltatásokat. Első közös munkája lesz ez Indiánnal, sok mindent közösen is találtak ki, aki rendezőként igazán nem egy diktátorra emlékeztet, egy forgatási szünetben például vízzel kínálja és kiszolgálja egyik segítőjét, ami teljesen természetesen hat, cseppet sem tűnik a külvilágnak szóló üres gesztusnak.

A látványos külseje ellenére feltűnően szerény rendezőnek polgári neve is van persze (Galler András), de mint elmondja, ő maga is leszokóban van már a használatáról, annyira a művésznevén vált ismertté, hogy hiába is mutatkozna be rendesen. Pontos adatot ugyan nem tud, de egészen biztos, hogy már több mint 130 (!) videoklip viseli az ő - ahogy állandóan hangsúlyozza - csapata kézjegyét. Kiemelésre érdemesnek a profi táncbetétet, a trükköket és a slusszpoént tartja a rendező, ami kellőképpen ellenpontozza majd a szándékosan giccses, túlzó részeket. A külsőségek folyamatos lebontásával tisztul a kép, a gettós stílus sem a végállomás, de az maradjon egyelőre titok, hogy mi is lesz a végkifejlet.

A felkészülési munkálatok (bevilágítás, díszletépítés stb.) már délután 5-kor elkezdődtek, a forgatás várhatóan hajnali 5-ig fog tartani. Az utómunkákhoz mindössze egy hétre van szüksége a bejáratott, körülbelül 25 tagú teamnek. Mint mondja, a helyszín nem teljesen új, kiválóan alkalmas ugyanis klipforgatáshoz, a gyártelep szinte minden szeglete alkalmas valamilyen különleges hangulatú helyszín kialakítására, főleg, ha a világítási és hasonló trükköket is bevetik. Forgott itt már egyszerű popklip, de üldözték itt már egymást amerikai rendőrök is, most pedig szintén egy amerikai külvárosi negyed hangulatát igyekeznek idevarázsolni. Hamarosan kiderül, hogy sikerült-e.

A piros béléses, hosszú, fehér bőrkabátról is kiderül, hogy valójában rohammunkában, egy éjszaka alatt varrták össze, és egyszerű textíliából készült. Hogy a fekete gitár megérkezett-e a helyszínre idejében, az már csak a klipből fog kiderülni...

Jókuti András