Változatos és finom - hallgasd és nyerd meg a Mattafix lemezét!

Vágólapra másolva!
Soul, R&B, hiphop és reggae keveredik ízlésesen a londoni Mattafix duó első lemezén, melybe hallhatóan besegített az egyik Morcheeba-tag is. A végeredmény ennek megfelelően egy kellemes és profi lemez. Hallgasd meg a Signs Of A Struggle című lemezt péntek déltől szombat délig az [origo]-n, és ha tetszik, nyerd is meg!
Vágólapra másolva!

Könnyen lehet, hogy a brit Mattafix duóval az a furcsa helyzet áll elő, hogy előbb lesznek népszerűek a kontinensen, mint hazájukban. Az együttes számait ugyanis már javában játsszák a rádiók szerte Európában, míg Nagy-Britanniában egyelőre nem túl ismert a név.

Az új, kimondottan kellemes zenét játszó londoni duót Marlon Roudette és Preetesh Hirji alkotja. Előbbi a hangját kölcsönzi a produkciónak, míg utóbbi a számítógépes zseni, és a különbség a zenei ízlésben is megmutatkozik, hiszen a tagok a spektrum ellentétes oldalairól indultak, ám ez nem túlzottan hallatszik, sőt, talán ettől lett a zenéjük egyszerre nagyon brit dallamvilágú és ugyanakkor naprakész, 21. századi.

A Mattafix jellemzően brit urban zene, tehát elsősorban a fekete zenék modern keverékét hallhatjuk: soul, R&B, hiphop, reggae és visszafogott elektronika keverednek a lemezen, de a végeredmény egy finom, bármikor hallgatható lemez, amely helyenként a Morcheeba világát is megidézi, de nincs túl távol a Craig David-féle R&B-től sem, igaz, annál soulosabb az anyag. A Morcheeba hasonlat nem meglepő, hiszen két számban társszerzőként tűnik fel a csapat tagja, Ross Godfrey is.

A Signs Of A Struggle című album október végén jelent meg, és a lemezt beharangozó első kislemez már nyáron is hallható volt a rádiókban. A Big City Life című dal az egyik legjobban sikerült szerzemény a lemezről, és érthetően beragadt a rádiók playlistjeibe, így az sem csoda, hogy a brit lista 15. helyéig jutott augusztusban. Mindezek ellenére a sajtó nem igazán harapott rá a Mattafixre a szigetországban, így ennek köszönhetően a top 20-as sláger ellenére viszonylag ismeretlen a duó.

Nem úgy a La Manche-csatornán innen, hiszen úgy tűnik, ez a fajta zene jelenleg inkább kelendő a kontinensen, így a Mattafix egyelőre errefelé ismertebb, pedig az album elkészítésében a brit popzene kipróbált iparosai segédkeztek. Így például Jim Abyss neve a Kasabian vagy a Placebo lemezeiről lehet ismerős, Craig Silvy a Magic Numbers és a Coral albumain tűnt fel, míg Johnny Dollar olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Neneh Cherry vagy a Massive Attack.

A lemez legnevesebb közreműködője Robbie Shakespeare, a legendás Sly and Robbie párosból - ő a Gangster Blues című nyitószámon basszusgitározik. Siobhan Donaghy pedig (a Sugababes volt tagja) a To & Fro című dalban vokálozik.

Nyerd meg a lemezt!

Játékunkban három példányt sorsolunk ki a Mattafix Signs Of A Struggle című CD-jéből. Kérdésünk: A lemezen szereplő Siobhan Donaghyt távozása után ki váltotta fel a Sugababesben?

A helyes megfejtéseket november 13-ig a nyeremeny@origo.hu címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Mattafix.