Vágólapra másolva!
Szűcs Attila, idén Munkácsy-díjat nyert festőművész közel kétéves szünet után jelentkezik önálló tárlattal. Az április 15-én nyíló Holt lelkek című kiállításán több mint negyven, Magyarországon még be nem mutatott alkotása lesz látható.
Vágólapra másolva!

Elmosott, homályos krétaszínek, a média világából - képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból - kiemelt és radikálisan átdolgozott képek: Szűcs Attila kézjegyét már messziről felismerni. A szolid, már-már megnyugtatóan visszafogott színvilág ellenére Szűcs témaválasztása roppant sokrétű. Az elidegenedés, az egyedüllét visszatérő elem festészetében - ezt azonban közhelyektől mentesen, sokszor csupán egyetlen ágy formájában képes érzékeltetni -, ugyanakkor a szorongás, a belső vívódás mellett megmutatja a békét és a harmóniát is - tájképei például feltétlen nyugalmat, változatlanságot sugallnak.

Mindemellett Szűcs gyakran szívfacsaróan kegyetlen helyzetet, pózt választ, festészetéről általában mégis azt lehet mondani, hogy képei szenvtelenül mutatják be szereplőiket, nem nyújtanak útmutatást arra nézve, hogy a művész részvéttel fordul feléjük vagy kritikai éllel ábrázolja őket. Sturcz János művészettörténész szerint Szűcs "festményein a XX. századi művészet legkülönbözőbb tapasztalatai, reminiszcenciái kavarognak és egyesülnek valamilyen egyszerre finoman nosztalgikus, szentimentális, ugyanakkor (...) a nagy művek melankóliáját és egységét is megidéző, megnyugtatóan harmonikus stílusban."

Alkotásai önmagukban is ikonszerűek, emblematikusak, mintha egy hangulat vagy gondolat lenyomatai lennének. Kifejezőeszközei között sokszor tér vissza néhány a huszadik század meghatározó figurái közül - leggyakrabban Nikola Tesla, Buster Keaton és Adolf Hitler ismerhető fel képein. György Péter írta korábban képeiről, hogy "nincs itt mit magyarázni, hogy ki lenne a 'másik', az 'ellenség', mi magunk kik lennénk. Az ott egy férfi a képen, aki valahogy szereplője volt a közelmúlt történetének. Előttünk élt, itt járt ezen a földön. Épp annyi közünk lehet hozzá, mint a többi képen szereplőhöz."

Az 1967-ben született művész generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejez ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneumban (Graz) és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában.

Szűcs Attila: Holt lelkek, acb Kortárs Művészeti Galéria (VI., Király u. 76.), május 13-ig, kedd-péntek 14.00-18.00