Idén új arccal és hangulattal jelentkezik az eddig a Művészetek Völgyének programsorozatába tagozódott Kis Öcsi Fesztivál július 29. és augusztus 7. között. A fesztiválnak otthont adó, bakonyi kis falu idén számos hazai és világsztárt lát vendégül: az indiai dobos, Trilok Gurtu mellett a Septeto Nacionalt és Big Daddy Wilsont valamint a Mississippi Grave Diggerst is meghallgathatjuk élőben. A klasszikus hazai fesztiválzenekarok (Korai Öröm, Hiperkarma, Amorf Ördögök, Quimby) mellett a könnyedebb műfajok is képviseltetik magukat, sőt még a Megasztár turnébusza is tesz erre egy kitérőt.

A Művészetek Völgyében található falvakhoz hasonlóan Öcs is nagyon sajátos, az ország többi régiójától - de még a Balaton-felvidéktől is - teljesen elütő hangulattal rendelkezik. Az alig 240 főt számláló településen három templomot is találunk - a hármas szám amúgy is uralja a falut, a terek, az utak és a fő templom is egy háromszöget zár be például.

A Művészetek Völgyéhez kapcsolódó Kis Öcsi Fesztivál idén már ötödik alkalommal rendezik meg, ez azonban az első év, amikor a fesztivál a többi  völgyi programtól függetlenül, önálló formában jelentkezik.

Az itt található programok jellegükben persze nagyon hasonlítanak a Művészetek Völgye által kínált eseményekre, a körültekintően összeállított programnak köszönhetően azonban egyáltalán nem biztos, hogy az itt eltöltött egy hét alatt marad időnk a falun kívül zajló koncertekre, előadásokra.

Az első nap, július 29-e egyből kifejezetten feszes programmal indul: a Tilos Kertben kilenctől az erősen a Balaton felvidékéhez kötődő Mesterházy kapja majd elő minimál és kísérleti lemezeit, míg a Polgármesteri Hivatal udvarán Grencsó István és a Kampec Dolores játszik egy kis éji zenét. A Kőfejtőben héttől Stevie Ray Vaughn-ra emlékeznek, majd következik Ferenczi Gyuri és a RackaJam, az estét végül Mystery Gang zárja le egy kis rockabillyvel.

A szombati nap fő attrakciója kétségkívül az indiai származású Trilok Gurtu fellépése lesz: a világhírű dobos a világzenében és a dzsesszben egyaránt otthonosan mozog, ráadásul énekhangja is igen jellegzetes. A koncert után meghallgathatjuk még a Parno Grasztot is, az autentikus cigánydalokat játszó együttes rendszerint feledhetetlen élő fellépéseket produkál. A napközben zajló programok közül a Barlang-ász expedíciót (amelyen egyébként minden nap részt vehetünk) és a Láthatatlan filmek klubját ajánljuk - utóbbiban például Jodorowsky A vakond című filmjét vetítik.

A vasárnap ismét roppant sűrű napnak ígérkezik: ebéd után a fák alatt hűsölve a zaj és a zene kapcsolatáról lehet elbeszélgetni Varga Álmossal és Batta Barnabással, a Prae Magazin felolvasóestje hasonlóan érdekesnek ígérkezik. Ef. Zámbó István Anyag az anyagban című kiállításának megnyitója után az ef. Zámbó Happy Dead Band is színpadra áll, utánuk a Punjab Kabab House játszik majd könnyed dubbal és ethnóval kevert trip-hopot. A Kőfejtőben mindezzel párhuzamosan a karibi hangulat lesz majd az irányadó: Elsa Valle és a Rumba Caliente után az Ignacio Pineiro vezette kubai son-zenekar, a Septeto Nacional lép majd a közönség elé.

Augusztus első napján az állandó programok mellett a könyv utóéletéről lehet beszélgetni Karafiáth Orsolyával, Péterfy Gergellyel és Solymosi Bálinttal, illetve a Godot Dumaszínház tagjaival ajánlott közösen derülni egyet. Este ismét jobbnál jobb koncertekkel várnak bennünket a szervezők: a Hiperkarma fellépése után az idei nyár eddigi legnagyobb slágerével előrukkoló Kistehén Tánczenekar énekli majd hogy "Van egy kék tó a fák alatt...", végül a Korai Öröm szórja majd meg az egybegyűlteket némi pszichedéliával.

Kedden kora délután főként a bluesé lesz a főszerep: négytől Ongjerth Dávid tart előadást a műfaj történetéről, hattól pedig Sonia & Hard Pushin Papas szemez majd a húszas évek legjobb blues-felvételeiből, ez persze nem jelenti azt, hogy gospel és ragtime dallamok ne szólalhatnának meg. Estére már a vegyesebb, kevertebb stílusú zenekarok és előadók is előkerülnek: Dresch Mihály dzsesszt fúziónál majd népzenével, az Amorf Ördögök hozza a saját meglehetősen összetett hangzásvilágát, a Quimby pedig spanyolos sanzonokat, sőt keringőket ígér - mindezt tánczenének álcázva.

Szerdán újfent a zenéé lesz a főszerep: az Odett Goes to Island repertoárjában főkent Hendrix-, Norah Jones- és Sheryl Crow-átdolgozások szerepelnek, a Kőfejtőben késő este fellépő Ghymest és Belgát pedig valószínűleg senkinek nem kell bemutatni.

Csütörtökön a Tilos Kert Rastaműhely fedőnevű délutánja keretében a Tilos Rádió lemezlovasai pakolnak fel feltehetőleg karibi és jamaikai hatásoktól sem mentes lemezeket. Ehelyett azonban dönthetünk úgy is, hogy a huszonegyedik század legfontosabb kérdéseit vitatjuk meg Kovács Mihállyal, a Galaktika tudományos szerkesztőjével, vagy egyszerűen a buddhizmusról cserélünk eszmét a Polgármesteri Hivatal pincéjében. A Kőfejtő esti műsorán Charlie és a Republic szerepel.

Az újabb hétvégébe kanyarodva a péntek ismét a blues és az abból származó műfajok jegyében telik majd: elsőként hazánk talán legjobb akusztikus blueszenekara, a Dr. Valter & Lawbreakers áll színpadra, de hallgathatunk swinget és dixilandet a Hot Jazz Band előadásában - Big Daddy Wilson és a Mississippi Grave Diggers koncertje szintén kihagyhatatlannak ígérkezik.

Szombaton, ha van rá gusztusunk, Bakáts Tibor Settenkedőt hallgathatjuk a pornó esztétikájától, avagy választhatjuk a Free Style Chamber Orchestra kötetlen, főként azért mégis az ismertebb dzsessz-standardokhoz, valamint kortárs darabokhoz kapcsolódó, öt fagotton előadott koncertjét is. Estére végre a várva-várt Megasztár-koncertnek is eljön az ideje, a szervezők mind a tizenkét döntőst a helyszínre ígérik.

Az utolsó nap programja többé-kevésbé már a fesztivál végéről szól: XT Noise és Hell'Oh Káoszvég néven futó estje például zajos búcsúzást ígér. A magas BPM-ekkel szemben Hrutka Róbert és Jamie Winchester kínál némi megnyugvást, e célból akár kora barokk műveket is hallgathatunk Szabó Barbara orgonaelőadásában.

Kis Öcsi Fesztivál - Öcs, július 29-től augusztus 7-ig. Jegyárak: a programok nagy része ingyenes, a Kőfejtőbe 1200 Ft a napijegy, a Megasztár-koncertre 2000 forint a belépő.