Kínos pillanatok a rockzenei dicsőségcsarnokban

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is a rock and roll halhatatlanja a Black Sabbath, a Blondie, a Lynyrd Skynyrd és a Sex Pistols, valamint Miles Davis, a jazz óriása. A 21. beiktatási ceremónia nem nélkülözte a kellemetlen szituációkat, a Sex Pistols pedig távol is maradt az eseménytől.
Vágólapra másolva!

A New York-i Waldorf Astoria szállodában tartott ünnepségen, a rock and roll dicsőség-csarnokába, az előadói kategória öt díjazottja mellett, életműdíjasként került a kitüntettek közé a Herb Albert - Jerry Moss kettős is, az A and M lemezcég alapítójaként. A díjazottakat a múlt év végén tették közzé.

A Sex Pistols még korábban, a ceremónia szervezőinek és résztvevőinek gunyoros hangvételű, durva levelet küldött, amelyet Jann Wenner, a Rolling Stone magazin alapító-szerkesztője olvasott fel. "Nem vagyunk a majmaitok" - írták levelükben a punk egykori hősei.

Johnny Rotten és társainak dühödt kirohanása nyilván annak szólt, hogy a Sex Pistols évek óta jelölt volt a halhatatlanságra, ám az utolsó körben rendre lemaradt. Jan Wenner meghívta az együttest, hogy a halhatatlanok clevelandi múzeumában mutassák be trófeáikat. "Ahhoz is joguk van, hogy darabokra törjék kitüntetéseiket" - tette hozzá a magazinalapító.

Éveken át nem jutott hely a halhatatlanok között a brit Black Sabbathnak, a heavy metal legendás csapatának sem. Az együttes tagjai, Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Tony Iommi és Billy Ward megjelentek a szentavató szertartáson, ahol Lars Ulrich, a Metallica tagja köszöntette őket. Hangsúlyozta: a Sabbath nélkül nem létezhetett volna a Metallica sem. Billy Ward a banda nevében üdvözölte az együttes híveit szerte a világon. A Black Sabbath nem játszott a ceremónián, dalaik feldolgozásai a Metallica tolmácsolásában hangzottak el - falrepesztő hangerővel.

A mai rocknemzedék nevében Kid Rock avatta halhatatlanná a Lynyrd Skynyrd együttest. A déli rockot játszó, meghatározó jelentőségű amerikai együttes első generációjából Ronnie Van Zant énekes és Steve Gaines gitáros 1977-ben repülő-szerencsétlenség áldozata lett. "Ron mindenkinél jobban megérdemelné, hogy itt lehessen" - jelentette ki a beavatón Ron özvegye. Johnny Van Zant, aki bátyját követte a bandában, Kid Rockkal adta elő az együttes nagy sikerét, a Sweet Home Alabama-t.

A hetvenes években alakult, majd a kilencvenes években feltámadt, újhullámos Blondie-ból Debbie Harry, az együttes jelképévé vált, egykor szőke, mára vörös hajú énekesnő, Chris Stein és Clem Burke jelent meg a Waldorf Astoriában. A Blondie-t Shirley Manson, a Garbage énekesnője köszöntötte. Beavatásuk nem nélkülözte a kínos pillanatokat: Debbie, Stein és Burke új zenészek társaságában játszotta az együttes három nagy sikerét, a Heart of Glass-t, a Rapture-t és a Call Me című dalt. Régi zenésztársaik, Frank Infante, Nigel Harrison és Gary Valentine - akik üzleti viták miatt váltak kegyvesztetté - csatlakoztak volna a zenekarhoz a színpadon.

"Debbie, megengeditek, hogy mi is játsszunk?" - kérdezte Infante. "Nem látod, hogy a zenekarom már ott van a színpadon?" - kérdezett vissza Harry, és a zenekar, a három régi tag nélkül játszotta le három slágerét, miután Infante még sóhajtozott egy sort a mikrofonba, majd két társával együtt levonult a színpadról.

Herbie Hancock méltatta a jazz halhatatlanná vált óriása, Miles Davis érdemeit, aki 15 évvel ezelőtt halt meg. A legendás trombitás és szerző leánya, Cheryl a meleg szavakat megköszönve kijelentette: apja megváltoztatta a rock and roll halhatatlanjainak csarnokát.

A nem előadói kategóriában díjazott Herb Alpert és Jerry Moss érdemeit Sting méltatta. Kiadójuk, az A and M egyebek között a Police, a Supertramp, Cat Stevens, valamint Herb Alpert saját együttesének, a Tijuana Brassnak a korongjait adta ki.

A rock and roll halhatatlanjait zenészekből, újságírókból és egyéb szakemberekből álló, 700 fős testület nevezi meg. A jelöltek listáját fokozatosan csökkentik, s végül 5-6 előadó mellett, egy-két nem előadó dicsőülhet meg évente. Mára, a halhatatlanok száma meghaladja a kétszázat. Minimális követelmény, hogy a kitüntetettek első lemezének megjelenésétől 25 évnek kell eltelnie. A beiktatásról készült felvételt március 21-én mutatja be a VH1 zenetelevízió.

Forrás: MTI/[origo]