Rímek helyett szócsaták és fegyverek

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban egy detroiti szórakozóhelyen lőtték fejbe Eminem legjobb barátját, a Proof néven ismert rappert, ezen a héten pedig a houstoni Big Hawk, illetve Cincinnatiban T. I. egyik embere kapott halálos lövést. Az esetek nem újszerűek az észak-amerikai hiphop történetében, az egyes bandák háborújában a '80-as évek vége óta elhullik egy-egy ember. Cikkünkben utánajárunk a Proof-gyilkosságnak, majd áttekintjük a rapperek konfliktusainak vezérvonalát és néhányat a nagyobb összetűzésekből.
Vágólapra másolva!

Április 11-én egy éjszakai bárban kapott halálos fejlövést a Proof néven híressé vált Deshaun Holton. A 32 éves rappert kedd hajnalban egy összetűzést követően lőtték le, azonban az ügy jelenlegi állása szerint az sem kizárt, hogy ő rántott először fegyvert. A mostani eset az áldozat ismertsége miatt kap különösen nagy visszhangot, azonban a környéken több ehhez hasonló kimenetelű összecsapás is volt már. Tavaly szilveszterkor például éppen Eminem egy másik közeli társát, Obie Trice-ot lőtték fejbe. Obie szerencsésen túlélte a merényletet, majd ő maga is azt nyilatkozta, hogy ha nem róla lenne szó, valószínűleg soha nem terjedt volna el a támadás híre, mint ahogy megannyi másiké sem.

A lövöldözések egyesek szerint összefüggésbe hozhatóak a Detroitban régóta húzódó összetűzéssel, ami a város keleti oldalát képviselő Eastside Chedda Boyz és a nyugati városrészt reprezentáló Street Lordz között áll fenn. A feszültség már több halálos áldozatot követelt, ilyen volt például a Wipeout nevű rapper lelövése 2004-ben, amit egy évvel később egyik riválisának, Blade Icewoodnak a megölése követett. Hogy mi áll az ellentét hátterében, az nem teljesen világos, volt szó már a feketék közötti bőrszínkülönbségről, a Chedda Boyz név birtoklásáról, de dr. Carl Taylor detroiti szociológus szerint a rivalizálás egészen az '50-es évekig nyúlik vissza.

Nem csak Detroitban léteznek hosszú ideje húzódó konfliktusok. Az ezen a héten meggyilkolt houstoni Big Hawk, akiről minden ismerőse azt nyilatkozta, hogy az ottani hiphop legpozitívabb figurája volt, több lövést is kapott. Houstonban szintén régóta tart két nagy banda rivalizálása, de az utóbbi időben úgy tűnt, rendeződnek a viszonyok. Most mégis az egyik leginkább békítő szándékú alakját ölték meg a szcénának.

Forrás: [origo]

Eminem második barátját lőtték le


A Proof elleni támadás kapcsán arról is szólt a detroiti sajtó, hogy a fegyverkezés sokszor már nem más, mint presztízskérdés. Egy-egy sztár ugyanis már javában a külvárosi nyugalmat élvezhetné, azonban ezzel aláásná tekintélyét, és meglehetősen kevés lemezt tudna eladni a továbbiakban. Egy igazi, vagány rappernek tehát fenn kell tartania az imázst, és habár Proof már többé-kevésbé idilli családi életet élt, azért meg kellett mutatnia magát az utcán, és fitogtatni erejét, hogy ne veszítsen hírnevéből.

Proof valószínűleg nem az utolsó alakja volt a hiphop történetének, aki ennek az életformának az áldozatává vált, de hogy nem az első, az egészen biztos. A rapbandák háborúja egészen az 1980-as évek közepéig nyúlik vissza, néhány évvel később pedig már az első komolyabb fegyveres összecsapások is bevésték magukat a szcéna történelemkönyvébe.