Utazás a Zongorabolygó körül

Vágólapra másolva!
Vannak művészek, akik mereven ragaszkodnak az eredeti előadásmódhoz és hangokhoz, én a zenében a játékot, a kísérletezést, a szabadságot - a komoly és könnyűzene közti hiányzó láncszemet keresem - vallja Szentpéteri Csilla, az öntörvényű zongoraművész. Klasszikus és könnyűzenét ötvözve zenél már évek óta, óriási babérokat aratva zenésztársaival, sőt szakmájában is egyre többen próbálják utánozni. Ez alkalommal újabb nagy álmát váltotta valóra: megjelent első DVD-je, Piano Planet címmel, melyen egy látványos és energiától duzzadó koncertfilm keretében bejárhatjuk Zongorabolygójának változatos tájait. Csütörtök déltől péntek délig részleteket közlünk a DVD-ből!
Vágólapra másolva!

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kulturális életünk temérdek tehetséggel áldatott meg, csupán fel kéne ismernünk őket. Mégis sok olyan hazai származású művészre találunk, akik csupán külföldi elismerések zöme után kapták meg a méltó odafigyelést itthon is. Igaz lehet ez klasszikus és könnyűzenei előadókra egyaránt. Az is gyakori, hogy valaki csak a külföldi vagy csak a hazai közönségre koncentrál, és nem próbál megülni két lovat egyszerre. Vannak azonban olyan művészek is, mint Szentpéteri Csilla, akinek zenéjével nem csak műfaji, hanem földrajzi határokat is sikerült átlépnie.

Hétéves korában szülei furcsa bútordarabot toltak a szobájába, egy Musica feliratú pianínót, melyen az első időkben keserves volt a gyakorlás, főleg, mikor a barátok lent a téren játszottak. Aztán hosszú évek komolyzenei tanulmányai következtek, majd a budapesti Zeneakadémia elvégzése után külföldi ösztöndíjak során kamatoztathatta tudását, végül Olaszországban szerzett mesterdiplomát, és megkezdte külföldi koncertjeinek sorát. Bejárta Európát és Amerikát. 1997-ben a Zeneakadémián átvette a "legtehetségesebb fiatal művész" díját.

2000-ben Üzenet címmel jelent meg első albuma, ahol a könnyűzene kiválóságai is közreműködtek, és már akkor arra törekedett, hogy cseppet sem mostoha házasságra békítse a klasszikus és a könnyűzenét. Ennek szellemében írta át a klasszikus témákat saját értelmezésében, néhol kiegészítve, máshol letisztítva, de minden alkalommal hozzáadva a maga arcát és zenei szellemiségét. 2002-ben következett a Vadhajtások, egy évre rá az Időzónák, tavaly pedig a Láva című lemez.

"Csak olyan hangot ütök le a zongorán, melyet magam is szeretek. Sokszor hűtlen vagyok az eredeti kottához, de mindig hűséges az érzelmeimhez, a számomra unalmas részeket pedig egyszerűen kihagyom vagy átírom. Tudatosan vagyok ösztönös, nem okoskodom, nem akarom megmagyarázni a zenét, hiszen a zene ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek. Titokzatos világ, mely ösztöneinkből fakad."

Szentpéteri Csilla és zenekara fellépett Magyarország uniós csatlakozásának eseményén Brüsszelben és Párizsban, aztán Genfben a Vöröskereszt világnapján, Bécsben a Metropol Színházban, és átvehette az olasz kormány kitüntetését is. Idén 15 ország közül választották ki produkcióját a bécsi Business Eurocenter felavatására, majd ezt követően kétéves szerződést írt alá osztrák ügynökségével. Mindeközben folytatta koncertjeinek sorát hazánkban, ahol a közönség egyszerre találkozhatott az eleganciával és a könnyedséggel, egy klasszikus zenésztől elvárható képzettséggel és az ezt oldó könnyed, játékos előadásmóddal, váratlan improvizációs betétekkel, kitűnő zenészekkel, különleges látvánnyal és színes összekötő szövegekkel.