Fiatal zenekarok is versengenek Ákossal az MTV díjáért

Vágólapra másolva!
Idén az első alkalom, hogy hazai előadóink már nemcsak a VIVA, hanem az Music Television díját is elnyerhetik. A regionális elismerésért öt jelölt versenghet, melyek között vannak olyan nevek is, melyek kevésbé lehetnek ismertek a nagyközönség számára: Ákos, The Idoru, The Moog, a Neo és a Heaven Street Seven.
Vágólapra másolva!

Ahogy már az [origo] is beszámolt róla, november 1-jén a müncheni OlympiaHalléban rendezik meg a Music Television európai szekciójának díjátadóját, a 14. MTV European Music Awardsot.

Az MTV EMAs a régió egyik legfontosabb díjkiosztójának számít, ahol az amerikai nagy testvérrel szemben a győzteseket minden egyes esztendőben a közönség választja meg. Az idei EMAs hazánk szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen ez lesz az első olyan év, amikor saját előadóink is részesülhetnek ilyen elismerésben, mivel a nemzetközi sztárfelhozatal és hagyományosnak mondható kategóriák mellett minden egyes országban, ahol létezik külön MTV, regionális díjakat is osztanak. Október 1-jén hazánkban is elstartolt a MTV Magyarország adása, így végre nekünk is lehetőségünk van bekapcsolódni a nemzetközi folyamba, és másik 50 lokális MTV-hez hasonlóan a hazai előadóinkat is díjazhatjuk, és a díj nyertese a "Local Hero", azaz helyi hős címet kapja.

A regionális jelölteket egy szakmai grémium bevonásával választották ki: zenei szakújságírókat, rádiósokat, televíziós munkatársakat és zenéhez közel álló médiaszemélyiséget kérdeztek meg, hogy az elmúlt esztendő megjelenéseit tekintve - egy hosszabb listából - kiket látnának szívesen a díj jelöltjei között. A leadott szavazatokból állt össze a mostani jelöltsor, így idén Ákos, a Heaven Street Seven, a The Idoru, a The Moog és a Neo versenghet a LEGJOBB REGIONÁLIS ELŐADÓK MTV EMA díjért. A döntést viszont már nem a szakma, hanem a közönség hozza meg, sms-szavazással - a 1793-as telefonszámra elküldött kódok alapján - dől el, ki viheti haza november 1-je után a díjat.

A győztes itthon kapja meg a díjat Málnay B. Leventétől, az MTV Networks Magyarország vezérigazgatójától. A jelöltek mindegyikéről elmondható, hogy elvileg delegálhatók lennének egy nemzetközi szintű megmérettetésre, hiszen szerepeltek már nemzetközi színpadokon és angol nyelvű kiadványokkal is jelentkeztek már.

Márpedig nincs kizárva, hogy a jövőben magyar előadók is felléphessenek az éves európai MTV-díjkiosztón, hiszen idén már egy új kategóriát is bevezetnek: "New Sounds of Europe" (Európa új hangjai) néven, amellyel feltörekvő tehetségeknek kívánnak lehetőséget adni nemzetközi népszerűsítésük erősítésére. A részt vevő tizennyolc ország (melyek most még csak a régebb óta saját MTV-vel rendelkező országokból kerülnek ki, tehát Magyarország egyelőre nem tartozik közéjük) nézői már nevezni is tudják kedvenc új előadójukat az európai szintű megmérettetésre, melyek közül a három legjobb idén Münchenbe repülhet. Itt a show alatt dől el, hogy ki kapja meg a "New Sounds of Europe" díját, valamint egy fellépési lehetőséggel is gazdagodhat, hiszen a díj átvétele után az MTV Europe Awards színpadán élőben be is mutatkozhat a kontinens nyilvánossága előtt.