Vágólapra másolva!
A U2 frontembere szerint a világ legnagyobb ipari hatalmai nem képesek betartani az Afrikának tett pénzügyi ígéreteiket. Szándékai szerint észrevételei hidegzuhanyként hatnak majd a tagállamok vezetőire.
Vágólapra másolva!

Bono aktivitása Afrika és a harmadik világ országainak megsegítése érdekében továbbra sem lankad. Ismét komoly felhívást intézett a G8-ba tartozó nagyhatalmaknak, hogy váltsák be Afrika számára tett korábbi pénzügyi ígéreteiket. "A G8 tagjai 2004 és 2006 között csak a felét teljesítették annak a beígért 50 millió dolláros összegnek, mellyel Afrika támogatását 2010-ig megduplázták volna"- mutatta ki a DATA nevű szervezet, amelynek egyik alapítója maga Bono.

"A G8 továbbra is alvajárva közelít egy krízisállapothoz. Tudom, hogy a DATA jelentése hidegzuhanyként fog hatni, de reményeink szerint ez végre felébreszt mindenkit" - nyilatkozta Bono. Mindeközben sürgeti a német kancellárt, Angela Merkelt - aki jövő hónapban a Németországban megrendezésre kerülő G8-ak ülésének vezetője lesz -, hogy a tagállamokon hajtsa be a korábbi ígéreteket.

A jelentés szerint a G8-ak közel 2,3 milliárd dollárt tettek félre erre a célra, de további 3,1 milliárdra lenne szüksége azonnal Afrikának.

"Ezek a statisztikák nem csupán egy papíron szereplő számok" - fűzte hozzá Bono. "Mind egytől egyig emberek, akik azért könyörögnek, hogy életben tudjanak maradni, megkapják a szükséges gyógyszereiket, anyák, akik szeretnék, ha a gyermekeik védőoltásban részesülhetnének, vagy gyermekek, akik nem szeretnének 12 éves koruk alatt anyákká válni."

A DATA jelentésében azt is hangsúlyozza, hogy a segélyek igenis megteszik a hatásukat. "Minden egyes nap 1450 AIDS-ben szenvedő afrikait tudnak életmentő gyógyszerekkel ellátni" - adja közre a szervezet. Közel 20 millió afrikai gyermeknek pedig életében először van lehetősége iskolába járni, köszönhető az országok adósságainak részbeni eltörlésének, valamint a segélyösszegek növelésének.

Mindemellett Bono felhívta a figyelmet arra, hogy a segélyek növelésnek nem megfelelő módja visszafordíthatja azt a folyamatot, amit már eddig sikeresen elértek. A DATA véleménye szerint a G8-nak nem kevesebb, mint 7,4 milliárd dollárt kellene ebben az évben szánnia az ügyre, hogy az ott zajló elszegényedést és krízist kezelni tudják. Reméli, hogy ezúttal Németország jó példával fog előállni a többi nagyhatalommal szemben, és ennek meglesz a hatása a többi tagállamra is.