Ötmillió euró értékben raboltak el egyebek mellett Pablo Picasso, Fernando Botero, Eduardo Chillida és Antoni Tapies alkotásokat egy Madrid melletti raktárban parkoló kamionból. A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a sofőr egy román állampolgár volt.

Mintegy ötmillió euró értékű műkincset raboltak el Spanyolországban, a Madrid közelében fekvő Getafe városban - jelentette be a madridi rendőrség. A spanyolországi múzeumok tulajdonában lévő műkincseket - köztük Pablo Picasso, Fernando Botero, Eduardo Chillida és Antoni Tapies alkotásai - egy kölni kiállításról kamionnal szállították haza.

A jármű a getafei ipari park egyik raktárában parkolt, onnan lopta el szombaton három álarcos férfi a műalkotásokat. A rablást azonban csak kedden fedezték fel, amikor a műkincseket el akarták szállítani a tulajdonos múzeumokba, ám a kamion rakterét üresen találták.

A rendőrség azt gyanítja, hogy a rablók megbízás alapján dolgoztak, és belső segítséget kaptak. A tolvajoknak ugyanis csak a raktár zárát kellett felfeszíteniük, a kamiont viszont saját kulcsaival nyitották fel. Az időzítés alapján is biztos, hogy számtalan információval rendelkeztek a kamion érkezéséről, ott-tartózkodásáról és a műkincsek továbbszállításának időpontjáról.

A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a sofőr egy román állampolgár volt. Egyelőre nem világos, hogy miként lehetséges az, hogy a kulcsok a kamionban voltak. A nyomozással jól haladnak, de még senkit nem vettek őrizetbe. Az ipari kamerák rögzítették ugyan a rablást, de a felvételek alapján nem felismerhetők az elkövetők.

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a műkincsek egy részére nem kötöttek biztosítást a tulajdonosok.