Káel Csaba lett a Művészetek Palotájának új vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
A filmes Káel Csabát nevezte ki a Művészetek Palotája élére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője megromlott egészségi állapota miatt kérte felmentését.
Vágólapra másolva!

Káel Csaba rendezőt nevezte ki március 17-i hatállyal a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. vezérigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter - jelentették be csütörtökön a Müpában rendezett sajtótájékoztatón. Mint azt Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője elmondta, megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte a minisztertől, ezért vált szükségessé új vezérigazgató kinevezése.

A közlemény szerint Káel Csaba kezdetektől a Müpa egyik tanácsadója, az operaprogramok szerkesztője volt, öt évre kapta vezérigazgatói megbízatását. Kiss Imre - akit még a Duna-parti épület építése idején, 2003 októberében kértek fel a Művészetek Palotája mint intézmény létrehozására, és akit részben a Müpa élén végzett munkája elismeréseként hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntettek - főtanácsadóként segíti a továbbiakban az új vezérigazgató munkáját.

Káel Csaba elmondta, hogy az intézményt működtető csapat létrehozásától együtt dolgozott Kiss Imrével. Méltatta elődjének munkáját, hozzátéve, hogy Kiss Imre az ország legjobb kulturális menedzsereként kapott felkérést a Művészetek Palotája programjának megalkotására, a napi munkát végző társulat megszervezésére, és olyan sikerrel végezte munkáját, hogy ma már a Müpa a világ nagy kulturális intézményeinek, a brüsszeli BOZAR-nak, a New York-i Carnegie Hallnak, a londoni South Banknek a klubjába tartozik, "tehát az NB I-es ligában játszik."

Káel elmondta, ezután is a külföldi élmezőnyből hívnak előadókat, de még gyarapítják a gazdag ifjúsági programokat. Ugyanakkor figyelemmel lesznek a kulturális piacnak azokra a szegmenseire is, amelynek legjobb képviselői szeretnének a Müpában is teret kapni és jövedelmet is hoznak a háznak. Csonka András vezérigazgató-helyettesi pozíciója a vezetőváltás során nem változik.

Happy End-es és filmes múlt

Káel Csaba 1991-ben alapította és 2002-ig Wermer Andrással működtette a produkciós cégként és reklámügynökségként jegyzett Happy End Kft.-t. A Fidesz '94-es, a '98-as és a 2002-es kampányfilmét a cég készítette és több állami ünnepséget is szervezett. Legutóbb Káelről akkor lehetett hallani, amikor a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére pályázott.

Káel korábban 2009 végén akkor került a sajtóérdeklődés középpontjába, amikor nyilvánosságra hozták, hogy a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) megnyitóünnepségének megszervezésére kiírt, mintegy 80 millió forintos közbeszerzési pályázatot az ő cége nyerte.

Bánk Bán címmel operafilmeket készített, de reklámfilmek és videóklipek is kötődnek a nevéhez. 2010 májusában bejelentette: Munkácsy Mihály festő életéről készül filmet forgatni Dallos Sándor A nap szerelmese című életrajzi regénye alapján. A több ország koprodukciójában készülő film költségvetése csaknem 3,4 milliárd forint. Egy hónappal később az derült ki, hogy Arany János Toldijából készítene filmet, ugyanekkor Pálfi György is bejelentette Toldira vonatkozó filmtervét. A Magyar Mozgókép Közalapítvány kilátásba helyezte, hogy mindkét alkotást támogatná 100 millió forinttal.