Feszült várakozás: költöznie kell-e a kardfogú tigrisnek?

Vágólapra másolva!
Történelmi okok miatt merült fel a három egyetem összevonásából létrejövő Közszolgálati Egyetem leendő campusaként a Ludovika Akadémia egykori épülete. Az épület viszont foglalt, több mint tíz évig tartó hercehurca után négy évvel ezelőtt költözött ide a Természettudományi Múzeum. Az éveken át dobozoló múzeumi dolgozók rettegnek egy újabb csomagolás eshetőségétől, miközben a kormány egyelőre csak tájékozódik a helyszínen, és az ingatlanok sorsáról még nem döntött. Az ellenzéki LMP szerint még akkor is a múzeum évek óta dédelgetett terveit húzzák keresztül, ha a kardfogú tigrisnek nem kell költöznie.
Vágólapra másolva!

Hiába repült be március elején egy életnagyságú cápa az egyik ablakon és nyílt meg vele együtt egy hosszasan előkészített kiállítás, a múzeum egyik munkatársa szerint nyomott a hangulat a Természettudományi Múzeumban. Februárban ugyanis egy kormányszóvivői nyilatkozatból arról értesültek, hogy egy új egyetem lehetséges helyszíneként szóba került a múzeum Ludovika téri főépülete is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásának ügyével miniszteri biztos foglalkozik: "Dr. Kis Norbert miniszteri biztos tárgyalásokat kezdett az érintett állami és önkormányzati intézményekkel a Ludovika épületegyüttes és park jogi helyzetének tisztázása céljából, ennek keretében vizsgáljuk, milyen feltételekkel lehetne hosszú távon egyetemi campusszá alakítani az ingatlant" - írta az [origo]-nak a Ludovika tér sorsára vonatkozó kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya. Hozzátették, fontos, hogy egyelőre csupán tényfeltárás folyik, amely a "méltatlanul rossz állapotban lévő műemléki védettségű épületegyüttes műszaki állapotát, jogi és használati viszonyait" tekinti át.

Mindaddig, amíg a fentiek nem derülnek ki, nem hoznak döntés sem a Ludovika-épületek fejlesztéséről, sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezéséről - közölték. (A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem karaként működő egykori Államigazgatási Főiskola, ma Közigazgatás-tudományi Kar egyesülésével létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséről szóló törvényjavaslatot kedden fogadta el az országgyűlés.)

Március első hetében a különféle tárcák, a fővárosi és a józsefvárosi önkormányzat tagjai és a Nemzeti Vagyonkezelő helyszíni bejáráson tájékozódott az épület állapotáról. Azóta a múzeum nem kapott sem szóbeli, sem írásbeli visszajelzést. "Várjuk a kormánydöntést" - jellemezte a Természettudományi Múzeumban érezhető hangulatot a múzeum egyik munkatársa, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Mint mondta, a tájékozódó felmérés nemcsak a Ludovikát, hanem az egész Orczy-kertet érintette, és márciusban is folytatódik.

Forrás: MTI/Féner Tamás
A Természettudományi Múzeum épülete a Ludovika téren

A múzeum dolgozóit ugyanakkor egy esetleges költözés híre is felkavarja: "Elég deprimáló úgy dolgozni, hogy nem tudunk semmit. Teljes sokk volt, amikor értesültünk arról, hogy esetleg ide költözhet az egyetem" - mondta a múzeumban uralkodó légkörről egy másik dolgozó. Következtetésük szerint egyértelmű a képlet: ha jön az egyetem, nekik cápástul-gyűjteményestül költözniük kell.

Egy évtizeden át költöztek

A munkatársak költözéstől való félelmének az az oka, hogy egy csaknem egy évtizedig tartó költözködés után alig négy évvel ezelőtt csomagolták ki az utolsó dobozokat. Korábban a Nemzeti Múzeum épületében működtek, amelyet az első részleg 1996-ban hagyott el. Az 1996 és 2007 között eltelt tizenegy évben a különféle gyűjtemények több ütemben hurcolkodtak át a Ludovikába. "A Ludovika építésének hátterében az az elképzelés állt, hogy a gyűjtemények, a munkahelyek és a kiállítások ugyanabban az egységben legyenek, aminek nyilvánvalóan számos előnye van" - magyarázta a múzeum egyik munkatársa. Ehhez képest jelenleg is három épületben van elhelyezve a múzeum anyaga: a Ludovika mellett a Baross utca 13-ban, egy lakóházban és a Könyves Kálmán körút 40. alatt.

A Ludovika rekonstrukciójára az állam már 10,5 milliárd forintot elköltött; ezt tisztán állami költségvetésből finanszírozták, eleinte kiemelt beruházásként. A másik két részleg beköltözésének ütemezésére számos terv volt, de ezek folyamatosan csúsztak: az első 2002-ről - amely a múzeum alapításának 200. évfordulója -, a második 2003-ról, majd 2005-ről szólt, végül nem jelöltek ki több időpontot. Ezért az épület két emelete a mai napig üresen várja a város másik két pontján tárolt gyűjteményeket. Eközben a 2000-ben különösen védett műemlék kategóriába sorolt épület nem használt részei folyamatosan beáznak, állapotuk egyre romlik.

A helyszínválasztást történelmi okok indokolják: a Ludovika Akadémia főépülete 1836-ban készült el, a magyar katonatisztképzés legendás intézménye volt. Adná ezért magát, hogy a hasonló profilú új intézmény itt kapjon helyet. Az egyetemeket befogadó ingatlanok, akárcsak a Természettudományi Múzeum épülete, a magyar állam tulajdonában vannak.

Az új egyetem a kormány szándéka szerint már 2012-ben elindulna, a múzeum egyik dolgozója szerint azonban az intézmény addig egyszerűen képtelen lenne kiköltözni az épületből. Az [origo] által megkérdezett dolgozók becslése szerint a becsomagolástól a kicsomagolásig gyűjteményekként körülbelül egy-egy évre van szükség; a gyűjteményeket pedig nem lehet egyszerre költöztetni.

Vita várható

A parlament hétfőn késő este tárgyalta a közszolgálati profillal működő egyetemek összevonásának ügyét. Hiller István MSZP-s képviselő felszólalásában a költözés részleteit firtatta: "A majdani felsőoktatási intézmény számomra nem teljesen világos módon kerül elhelyezésre a korábbi Ludovika-épületben, amely épület részben foglalt. Államtitkár úrtól tudom - örülök, hogyha így van, kérem tisztelettel, hogy ezt erősítsék meg -, hogy a Természettudományi Múzeumot, illetve azt a részt, amelyben a Természettudományi Múzeum is helyet kap, nem fenyegeti veszély."

Forrás: MTI/Manek Attila
A múzeum munkatársai a legújabb kiállítás előkészítése közben

Hiller kérdéseire Hende Csaba honvédelmi miniszter reagált. A miniszteri biztoshoz hasonlóan ő is azt mondta, hogy "az ingatlanok sorsa tekintetében nem születtek meg azok a döntések", amelyeket Hiller hiányol.

Szilágyi Péter LMP-s képviselő rossz üzenetnek nevezte, hogy a kormány "a Ludovikát nézte ki az új intézmény székhelyének, a központnak, [...], hiszen ez egy katonai akadémia volt. Ráadásul a Természettudományi Múzeum bővítését is lehetetlenné teszi. Ha nem is költöztetik ki a mamutot és a kardfogú tigrist, a múzeum hosszú évek óta dédelgetett terveit keresztülhúzza ezzel a kormány" - mondta a képviselő.

Kedden ugyan a parlament megszavazta az egyetem létrehozását, az intézmény lehetséges helyszíneiről nem esett szó, és azt sem határozták meg, mikor döntenek a Ludovika téri épület sorsáról.

Ha lenne szponzor, dinoszauruszok is lennének
Az Orczy-kert hasznosítására a Természettudományi Múzeumnak is volt egy terve: 2003-ban jelentek meg az ötlettel, hogy az Orczy-kert egy részében hozzanak létre egy dinoszauruszokkal pettyezett szabadtéri bemutató parkot. A megvalósítást a múzeum szponzori pénzekből képzelné el, de egyelőre ez az ötlet is "várakozó helyzetben van" - ahogy az intézmény munkatársa fogalmazott.