Két magyar lány indul a BBC londoni szónokversenyén

Vágólapra másolva!
Két gimnazista lány képviseli Magyarországot a BBC retorikai versenyén Londonban, miután megnyerték a magyarországi elődöntőt. A nyilvánosság előtt tartott beszéd nemzetközi versenyén angolul kell szónokolni és érvelni.
Vágólapra másolva!

Döbrösi Laura budapesti gimnazista nyerte a BBC Entertainment által meghirdetett angol nyelvű Nemzetközi Retorikaverseny magyarországi döntőjét. Ő és a második helyezett Gyuris Katinka képviseli Magyarországot május 23-28. között az English Speaking Union (ESU) versenyén Londonban.

A szombati döntőn tizenhat, 16 és 20 év közötti diák mutatta be a beszéd- és előadói készségét a közönség és a zsűri előtt. "A döntőben minden versenyzőnek öt perce volt, hogy egy-egy előre kitalált beszédet felépítsen és elmondjon, utána a zsűri igyekezett kicsit szétcincálni" - magyarázta az [origo]-nak D. Tóth Kriszta újságíró, a rajta kívül főleg brit szakemberekből álló zsűri tagja. Simon Cottle, a BBC regionális fejlesztési igazgatója az [origo]-nak azt mondta, a versenyen a nyelvi magabiztosságot, az érvelést és a meggyőzőerőt figyelték.

Az [origo] videója a versenyről

Az ESU retorikaversenye a legmagasabb színvonalú retorikát mutatja be a világ minden tájáról érkező diákok részvételével és lehetőséget ad, hogy az ifjú szónokok megismerhessék egymás eltérő hátterét és kultúráját - áll a versenyről szóló tájékoztatóban. A retorikaverseny célja, hogy felkeltse a beszélt angol nyelv iránti érdeklődést, és lehetőséget kínál a diákoknak angol nyelvi készségeik fejlesztésére. Az elvárások nagyok: nem csak a folyékony és érthető beszéd fontos, a versenyzőknek a választott téma által meghatározott kereteken belül kell maradniuk, továbbá előadásmódjukkal le kell kötniük a nézők figyelmét.

A díjakat Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Greg Dorey, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, valamint Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója adta át a nyerteseknek. A Magyar Telekom a nyertes diákokat a versenyre való felkészülésbe fektetett munkájuk elismeréseként különdíjban részesítette.

Az angol nyelvű retorikaversenyt a BBC Entertainment és az ESU szervezte, az eseményt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Magyar Telekom támogatta.