Vágólapra másolva!
Elhunyt a a go-go nevű funk-stílus keresztapja, a washingtoni zenei élet egyik legkülönlegesebb alakja, egyben hiphop-producerek kedves hangmintaforrása.
Vágólapra másolva!

Chuck Brown gitáros-énekes-zenekarvezető nagy ötlete, a go-go stílus - amelynek ő volt a "keresztapja" - kényszerűségből született. A hetvenes évek elején Washington klubjaiban játszott zenekarával, leginkább a korabeli slágerek feldolgozásait. Igyekezett mindent megtenni, hogy a tánctér ne ürüljön ki. Egyszer az ugrott be neki, hogy ha a ritmus nem marad abba, akkor a táncolók is maradnak; így szólt a dobosnak és kongásnak, hogy a számok közötti szünetet is töltsék ki. Ez volt a go-go születése: a név onnan jön, hogy a zene nem áll meg. A speciális washingtoni funk-stílus másik jellegzetessége, amit szintén Chuck Brown vezetett be, az volt, hogy az énekes gyakran kérte a közönséget, hogy válaszolgasson az énekére, ezzel igazi közösségi élménnyé téve a késő éjszakába nyúló fellépéseket.

Forrás: AFP

A go-go, illetve maga Chuck Brown soha nem vált igazán híressé Washingtonon kívül, ott azonban igazi helyi legendának számított, olyan követőkkel, mint például a Trouble Funk (a zenekar nemrég amiatt került be a hírekbe, hogy nevében pert indítottak a Beastie Boys ellen, engedély nélkül felhasznált hangminták miatt). "Volt-e még egy ilyen különleges alakja a az amerikai zenei életnek?" - teszi fel a kérdést a Washington Post nekrológja. "Washingtonban leállt a forgalom, ha kiment az utcára, máshol viszont nem ismerték fel" - írja a lap. Egy komolyabb slágere volt a maga idejében, 1978-ban a Bustin' Loose.

Komoly utóélete volt viszont ennek a számnak is hangminta formájában: a Public Enemy, DJ Shadow és mások is felhasználták. A Soul Searchers 1974-es Ashley's Roachclip című száma pedig a hiphopon belül és azon kívül is az egyik legkedveltebb sample-forrás volt: idézett belőle a Furious Five, LL Cool J, a 2 Live Crew, a Run-DMC, Ice Cube, Kid Rock, a Public Enemy, DJ Shadow, illetve a Milli Vanilli, a Roxette, a Snap, az EMF, a Duran Duran, a Deep Forest, Moby és sokan mások. Chuck Brownt annyira megbecsülték hiphop-körökben, hogy élete vége felé Snoop Dogg hívta vendégszereplésre, bár erre betegsége miatt már nem került sor.