Sassoon előtt a haj csak úgy lógott, az olló is csak kaszabolt

vidal saasson, Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vidal Sassoon
Vágólapra másolva!
Kisollóval, kis fésűvel és egy mérnök pedantériájával csinált forradalmat a szerdán elhunyt Vidal Sassoon, aki a hatvanas években olyasmit talált ki, ami nők százmillióinak életét tette könnyebbé. Ma is őt idézik a fodrászok mozdulatai, akik őelőtte csak azt vágták le, ami kilógott, és ha nem tanulták el a technikáit, hamarosan becsukhatták a boltot.
Vágólapra másolva!

Az ötvenes években a hajviselet jórészt a tupírról, a tartóshullámról, a vastag réteg hajlakkal rögzített méhkasfrizuráról szólt, meg arról, hogy a külsejükre adó nők hetente akár többször is hosszú órákat töltöttek a fodrászuk szalonjában. Aztán jött a brit Vidal Sassoon, és minden megváltozott. Úgy tudott hajat vágni, hogy az nem igényelt formázást, lakkot vagy dúsítást: heteken át nem kellett vele bajlódni, mosás után fényes és tökéletes, szemtelenül rövid frizurákkal siethettek a dolgukra a nők. Onnantól kezdve megspórolhatták maguknak a hajszárító bura alatt töltött időt, beletúrhattak a hajukba, és a korszak egy másik forradalmi újításába, a miniszoknyába bújva modern nőkké változtak.

Vidal Sassoon nagy ablakos, Bond Street-i szalonjában a hatvanas években és később is egymásnak adták a kilincset a modellek, a hercegnők és más előkelőségek, együtt várva a sorukra dolgozó nőkkel és egyszerű háziasszonyokkal. Sok nő képes volt repülőre ülni és Londonba utazni, ha elirigyelte a barátnője bubifrizuráját, amelyet akkoriban még egyetlen más fodrász sem tudott vágni. A titok a precizitás, a geometrikus formák és az újfajta vágási technikák: Nancy Kwan, Mia Farrow és Twiggy rövid frizurái megváltoztatták a divatot. Az 1928-ban született Vidal Sassoon 84 éves korában, szerdán hunyt el leukémiában. Negyedik felesége és több gyereke mellette volt.

Forrás: Chris Barham/Rex Features/ZUMAPRESS.com
További képekért kattintson a fotóra!

"A Sassoon-vágás a hatvanas évek végén vagy a hetvenes években jött be Magyarországra. Addig a női fodrászat eszköze alapvetően egy nagy olló volt, a haj csak lógott, és ahol kiállt egy tincs, ott levágták" - mondta az [origo]-nak Berendi Henrik, aki 1959-ben kezdett el fodrászként dolgozni. Ma már nem vág, csak irányít: egy budapesti, Dob utcai fodrászatban találkoztunk vele. "Korábban senki nem dolgozta át a hajat, ő viszont különféle szögekben vágott, egyik tincset a másik után. Mintha egy épület lett volna a haj, amit a mérnök pontosan megtervez. Igazi forradalom volt" - magyarázta.

Berendi Henriknek egy ismerőse járt Angliában, onnan hozta haza a tapasztalatait a hatvanas években, ők így már más magyar fodrászokat megelőzve kísérletezhettek az új típusú hajvágással. Később, amikor begyűrűzött, már tanfolyamokon lehetett tanulni az egyébként nagy szakmai tudást - és kisebb ollót, másfajta fésűt - igénylő szögvágást. "Azok a fodrászok, akik nem álltak át, nem voltak fogékonyak az újra, lemaradtak, öt év múlva alig volt munkájuk" - mondta. A nők körében is kellett pár év, mire itthon elterjedt az új divat. Volt, akinek Berendi bubifrizurát vágott, de nem aratott sikert, fél év múlva a nő maga jött vissza, hogy ezt a vágást kérje.

Forrás: Northfoto
További képekért kattintson a fotóra!

Vidal Sassoon zsidó szülők gyermekeként született Londonban, de csak az anyja nevelte, az apja ugyanis korán elhagyta a családot. A gazdasági világválság idején olyan nagy szegénységben éltek, hogy az anyjuk kénytelen volt egy zsidó árvaházba adni Vidalt és testvérét, ahol hat éven át éltek, amíg az anyjuk újra nem házasodott.

A fiatal Sassoon elszánt cionista lett, bár soha nem gyakorolta a zsidó vallást, de 17 éves korában csatlakozott a 43 Group nevű mozgalomhoz. Ennek olyan zsidó katonák - Sassoon egy interjúban "igazi kemény fiúknak" jellemezte őket - voltak a tagjai, akik a második világháborúban harcoltak, és utcai harcokba bonyolódtak londoni fasiszta mozgalmárokkal. 1948-ban pedig Izraelbe ment, ahol jelentkezett katonának, és harcolt az arab-izraeli háborúban a születő Izraelt támogatva. Azután is támogatta az antiszemitizmus elleni harcot, ő finanszírozta a jeruzsálemi Héber Egyetemen megalakult, antiszemitizmust kutató központ működését.

Az anyja azt szerette volna, ha a fiából fodrász lesz, Vidal Sassoonnak eredetileg nem voltak ilyen ambíciói, sokkal inkább lelkesedett például az izraeli katonáskodásért, amiről utóbb azt mondta, élete legjobb éve volt. 14 éves korában hajmosó fiú lett egy londoni fodrászatnál, az izraeli év után pedig valódi fodrász lett belőle. Egy mayfairi szalonban tanult Raymond Bessone irányítása alatt, aki nélkül "soha nem tanultam volna meg, hogyan kell hajat vágni, és most nem tartanék itt" - nyilatkozta 2010-ben.

Vidal Sassoon: The Movie - dokumentumfilm a sztárfodrászról

Végül 26 éves korában, 1954-ben nyitotta meg az első szalonját a Bond Streeten. A helyiség olyan pici volt, hogy a vendégeknek a lépcsőn ülve kellett várakozniuk, de az újító szellemű fodrásznak néhány év alatt híre ment, így meg tudott nyitni egy nagyobb üzletet a közelben. A bubifrizura, Sassoon igazi védjegye 1963-ban született meg Mary Quant divattervező hajából. A Guardian szerint Quant - és a miniszoknya - éppolyan forradalmian változtatta meg a divatot, ahogy Sassoon a hajviseleteket. Ezután 1964-ben egy New York-i szalon megnyitása - majd Toronto, Beverly Hills - következett, és megkezdődött a Sassoon világmárkává fejlődése. Megnyíltak a híres fodrászakadémiák, először Londonban, majd Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban.

"A mai hajvágások valahol mind az ő technikáján alapulnak, a négy alapvágással ilyesmit tanítanak meg a fodrásziskolákban" - mondta az [origo]-nak Szűcs Johanna, a budapesti Madách téri Randompoint Fodrászat munkatársa. "A wash and go azért volt forradalmi újítás a hajvágásban, mert geometrikus formákkal, pontos vágásokkal dolgozik, és ezért sokáig ugyanolyan marad a fazon. Ehhez a stílushoz nem kell fixáló, nem kell megemelni a tövet, magától is úgy áll, ahogy kell" - magyarázta. A brit fodrász az oktatásra is nagy hangsúlyt helyezett, és a fodrásznyelv fejlesztésével a fodrászoktatás is könnyebb lett. Ma huszonötnél nincs több Sassoon-üzlet a világon, és aki az ő fodrászakadémiáján végez, a világon bárhol el tud helyezkedni - mondta Szűcs Johanna.

Forrás: Northfoto
További képekért kattintson a fotóra!

Mia Farrow hajáért Sassoon 1968-ban 5000 dollárt kapott, Nancy Kwan színésznő pedig máig azt az aszimmetrikus bobfrizurát hordja, amit ő alkotott meg. Világszerte híressé Farrow ultrarövid hajviselete tette Sassoont, aki a hatvanas években jó barátja lett Roman Polanski rendezőnek. Polanski 1968-as, Rosemary gyermeke című filmjében a színésznő olyan rövid, fiús hajjal jelent meg, amilyet nő addig talán még nem viselt a filmvásznon. Az egészen rövid haj előzménye az volt, hogy Farrow annyira összeveszett akkori férjével, Frank Sinatrával, hogy a vita hevében dühében levágta a saját haját, úgyhogy mire Sassoon meglátta, néhány tincse hosszú maradt, sok pedig csak párcentis volt. "Nem mondta, hogy mi történt pontosan. Mondtam neki, hogy nagyon rövid hajat kell vágnom. De nem számított, az egész nagyon különleges volt" - nyilatkozta egy tavalyi interjúban Sassoon a Telegraph-nak. A hajvágásra a Paramount stúdiójában kerítettek sort, fotósok gyűrűjében. Farrow hátközépig érő szőke haja eltűnt, sokakat sokkolva ezzel, az androgün külső akkor még szokatlannak számított.

Sassoon talán a világ első sztárfodrásza volt, aki rendszeres vendége volt tévéshow-knak, és maga is celebritássá vált, miután 1970-ben Los Angelesbe költözött. Dúsgazdaggá azonban a saját termékei tették. Szűcs Johanna szerint a Vidal Sassoon termékek nagyon jók, és nemcsak a fodrászoknak, hanem mindenki másnak is elérhetők. A samponok és kondicionálók ötvözéséből született hajápolási termékek nyolcvanas-kilencvenes évekbeli reklámjai mára klasszikussá váltak, némelyikben Sassoon maga is szerepelt. "If you don't look good, we don't look good" - hangzott a híres szlogen. A "Vidal Sassoon Wash & Go" reklámokat pedig Magyarországon is sokan ismerik, még a Szomszédokban is viccelődött vele a magyar televíziózás első meleg karaktere, a Bajor Imre által alakított Oli úr. A BBC szerint a kombinált sampon és kondicionáló a nyolcvanas évek legkeresettebb hajápoló terméke volt. A cégét Sassoon 1983-ban adta el, a márkanév azonban tovább élt.