Vágólapra másolva!
Visszautasította Lawrence Ferlinghetti amerikai költő a Magyar PEN Club Janus Pannonius-nagydíját és a vele járó 50 ezer eurót. Azzal indokolta a döntést, hogy a díjra pénzt adó magyar kormány politikája a tekintélyelvűség irányába tolódik.
Vágólapra másolva!

Emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját Lawrence Ferlinghetti amerikai költő - írta csütörtökön internetes kiadásában a Los Angeles Times című amerikai napilap.

A 93 éves költőnek egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval (kb. 14 millió forint) járó fődíjat az öttagú nemzetközi zsűri. Ferlinghetti azonban az amerikai lap friss írása szerint levélben visszautasította a díjat, miután tudomást szerzett arról, hogy arra részben a magyar kormány ad pénzt.

"Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a díjat" - idézett a lap a levélből.

Az 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárt Lawrence Ferlinghetti a beatnemzedék alkotója, leghíresebb versgyűjteménye a magyarra még le nem fordított A Coney Island of the Mind. Az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom - emelte ki Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke szeptemberben a döntést bejelentve.

A Janus Pannonius-nagydíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy "egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében". A díjátadást minden évben Janus Pannonius születésnapjához, szeptember 29-hez közeli időpontban tervezik megtartani.