Meghalt Kovács Apollónia népdalénekes

Kovács Apollónia
Vágólapra másolva!
A Kossuth-díjas előadóművész 86 éves korában, egy Budapest környéki idősotthonban hunyt el szombaton - tudatta barátja, Harangozó Teri táncdalénekes kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Kovács Apollónia a romániai Volkányban született, 1961-ben Erdélyből Magyarországra települt, legnagyobb sikereit népdalénekesként érte el. Kiemelkedő énektudása a műfaj egyik ikonjává tette. Cigánydalokat is gyűjtött, illetve adott elő. Számos színpadi szerepben láthatta őt a közönség, játszott például a Csárdáskirálynőben, a János vitézben, a Három a kislányban és a Liliomfiban. Énekelt a Cigánybáróban és a Cigányszerelemben is. Mintegy húsz lemeze jelent meg.


Kovács Apollónia

2000-ben Dankó Pista-díjjal tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték munkásságát.

Tavaly Kossuth-díjat kapott, az indoklás szerint az énekesnemzedékek számára példaképül szolgáló egyedülálló stílusú előadó-művészetéért, a magyar nóta és a magyar népdal lélek mélyéig hatoló, magával ragadó szépségű, kivételes tisztasággal történő megszólaltatásáért, kulturális örökségünk részét képező népdalkincsünk ápolásáért. Kossuth-díját személyesen nem tudta átvenni.