Vágólapra másolva!
Letölthető válogatáslemezen találkozik az orosz pop és a frenetikus tempójú chicagói elektronikus tánczene, a juke.
Vágólapra másolva!

Az innen letölthető Russian Ghetto Compilation Vol. 1 válogatáson orosz elektronikus zenei producerek veszik kezelésbe hazájuk popzenéjét, elsősorban a kilencvenes évekre koncentrálva. A "gettózene" itt elsősorban a juke-ot jelenti, ami a chicagói ghetto house-ból fejlődött ki, a helyi fekete közösségek tánczenéje volt, majd 2010-ben nagy hirtelen berobbant az elektronikus zenei köztudatba, és azóta mindenfelé felbukkannak egyes megoldásai (bővebben itt írtunk róla). Az alapokat nagyjából változtatás nélkül vették át az orosz producerek, vagyis a dobgép szélsebes tempóban kopogja a követhetetlen ritmusokat - én még mindig nem hiszem el, hogy erre táncolnak, szerintem az a sok videó a YouTube-on mind átverés -, mélyre ütnek a basszusok, és össze-vissza vagdosott hangminták vannak beleszórva a térbe.

Csak itt az amerikai pop és R&B helyett ugye az orosz popból jönnek a minták. És ez komoly különbség. Nincs ugyan túl sok nagyon feltűnően "oroszos" zene - bár az egyik számban szerzetesek énekelnek -, igen jellemző viszont a "sírva vigadós", "szlávos" (vagy ekként azonosított) hangulat. A legtöbb számban legalábbis elomló, gyakran vonósokat utánzó szintik, lágy gitárfutamok szerepelnek, szomorú énekesek és énekesnők búgnak, vagy búgnának, ha az elektronika nem szaggatná őket apró darabkákra. Ez ellenpontozza a juke frenetikus tempóját, és így más hangulatú zene jön létre, mint az "eredeti" chicagói. Ezt a vonalat ez a szám járatja a csúcsra: még egy szomorkás trombitaszóló is van benne. Más korból való ez a szám: régi zörgős lemezről szól egy zene, amit mi innen esszenciálisan oroszosnak gondolunk.

Vannak azért másfajta darabok is a válogatáson. Az OL nevű producer, Kinnel és Tronical táncdalos-giccses, szuperkönnyed popdalt szed darabokra, az eredmény vicces, a többinél könnyedebben szórakoztató. Gillepsy remixében még mulatós ugrándozás is van, no meg szoftrockos gitárszóló. Raumskaya egyik száma a legtisztábban elektronikus, viszonylag kemény tánczene; ez a másik pedig egy reggae-s eredetiből készült és még old school jungle is hallható benne.

Egészében legalábbis érdekes válogatás, és sok olyan szám van rajta, ami ezen túlmenően is jó.