A Válaszra várva

die antwoord, budapest park
Die Antwoord koncert a Budapest Parkban 2014. augusztus 5-én.
Vágólapra másolva!
A Die Antwoord utoljára 2010-ben járt Magyarországon - rajongói azóta is várták, és végre újra megkaphatták a Választ. A szinte már vonzóan ronda Ninja és ufó szemű társa, Yolandi Visser rövidre vágott, de látványos koncerttel mutatták meg, mit is jelent a Zef életérzés. Pornó, haláltánc, símaszkos, elcsúfított táncosnők: az intézményesített mocsok szabadult el kedden este a Budapest Park színpadán. 
Vágólapra másolva!

A Parkhoz képest viszonylag magas jegyárak ellenére lelkes tömeg, közel háromezer ember gyűlt össze a dél-afrikai Die Antwoord (magyarul, a Válasz) koncertje előtt. A lányok különösen kitettek magukért – volt, aki plüsspatkányt varrt a pólójára, mások halpikkelymintás cicanadrággal vagy „én pici pónim”- kiegészítővel készültek, utánozva Yolandi színpadi jelmezeit, de sikkesnek számított itt minden, amúgy máskor szégyellt ruhadarab.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre! Fotó: Bielik István - Origo

A szégyen legyőzése kulcsfontosságú motívum a Die Antwoord küldetésében. A rap, a rave és a punk romjain alapított dél-afrikai banda büszkén vállalja gyökereit - Johannesburg nyomornegyedeit, ahol a mélyszegénységben egymásba olvad a fehér közösség (white trash) és a törzsi kultúrák. „Attól, hogy szegény vagy, még lehetsz szexi, még lehet stílusod” – mondta egy korábbi interjúban Yolandi, és tényleg: egyéni stílusuk, a Zef olyan, mint egy Swarovski-berakásos Lada, amiből üvölt a mulatós hardcore techno. Ez a magamutogató bátorság pedig erőt ad azoknak is, akik különböző, menőnek mondott irányzatok helyett inkább önmagukat választanák.

Tartalmas "válasz", röviden

Az Antwoordot mint a végső választ várta a Budapest Park közönsége - a válasz pedig késett. Fél óra telt el így, a tömeg minden hangosabb hangeffektre tombolni kezdett az üres színpad előtt, hogy hátha, most elkezdik, míg végre nagy nehezen elindult a koncert. A produkcióra viszont nem lehetett panasz: a torz maszkos DJ (a titokzatos DJ Hi-Tek vagy egy dublőre) brutális keveréssel indított – fluoreszkáló narancsfényben ragyogott a színpad, és közben megjelent a két frontember is. Az gyorsan kiderült, hogy egyiküknek nincs énekhangja, de tesznek ők erre, enélkül is megvadítják a népet: „Fok Julle Naaiers„ (Mindenki baszódjon meg) – süvöltötte Yolandi, és ezrek skandálták utána az afrikaans szövegű refrént, bizonyítva, hogy a bandának itt is komoly rajongótábora van.

Die Antwoord-koncert a Budapest Parkban 2014. augusztus 5-én. Fotó: Bielik István - Origo

Ninjáék ezután gyors egymásutánban lejátszották az utóbbi egy-két év nagyobb slágereit. Elhangzott - Kusturica után egy kicsit véresebb tálalásban – a Pitbull Terrier-remix, a Baby’s on Fire és az I fink U You Freeky is, a közönség pedig tombolt. Jump, motherfucka’, jump – visították Ninja után az arcfestéses tinilányok, és tényleg ajánlott volt velük ugrálni, különben az ember könnyen sör nélkül találhatta magát.

A számokat látványos show kísérte: a feketére tetovált szemű (!)Yolandi Visser és társa szinte minden sláger előtt-közben átöltözött, a díszletek percnyi pontossággal váltották egymást. Profik voltak a símaszkos, végig arctalanul játszó táncosnők is, akik szemérmetlen twerket mutattak be a színpadon – nem csoda, hogy egy megvadult néző felmászott melléjük táncolni, aztán zavarában fejest ugrott a közönségbe. Ha már a szemérmetlenségnél tartunk, a Die Antwoord tagjai már ránézésre piros karikát kapnának a Médiatanácstól, de a koncerten lejátszott videó tényleg minden hatósági biztosítékot kiütne: csókolózó patkányok, éjjellátó kamerával felvett élő szex, vérző szemű szentek, pitbullfejű sorozatgyilkos villódzott a kivetítőn. Persze egy Die Antwoord-rajongónál ez nem veri ki a biztosítékot, a "Fatty Boom Boom" című klipben Lady Gaga szöcskét szült, majd egy oroszlán tépi véres cafatokra.

A tempójában is sokkoló klipösszeállítás jól ráerősített a torz hardcore-hangzásra, legütősebb jelenete mégsem volt obszcén. Az Antwoors ugyanis bemutatta „hivatalos” pecsétjét: a bélyegzőn körbefutó „ Zef Side South Africa Die Fokken Antwoord” felirat hirdette, hogy ezzel intézményi szintre emelték a Zef mocskát – erre talán még egy banda sem vetemedett korábban.

Az Antwoord–fellépés ugyanakkor minden profizmusa ellenére rövidre és személytelenül sikerült, beleadtak apait-anyait, de ez még nem elég a hallgatók megszólításához. Négyéves kihagyás után talán több is belefért volna, mint a mikrofonba belebődített „Buuuudapeeest!” – bár a magyarok tényleg hálásak, örülnek, ha az zenész tudja, hogy éppen náluk lép fel.

Die Antwoord-koncert a Budapest Parkban 2014. augusztus 5-én. Fotó: Bielik István - Origo

A banda egy órát játszott, majd a kitartó visszatapsolásra még előadták az Enter the Ninját – 2008-ban éppen ezzel a dallal váltak igazán híressé, a koncert szempontjából viszont ez volt az Out from the Ninja, a finálé is. A közönség így sem tűnt elégedetlennek: keveset kaptak, de az legalább jó volt – újabb négy év múlva a Die Antwoord talán több időt is tölt majd Buuudapeeesten...