Hét évre ítélték a Stradivari-tolvajt

Stradivari
Egy ilyen Stradivari-hegedű értéke 1,2 milliárd forint
Vágólapra másolva!
Hét év börtönre ítélték Salah Salahadynt, a 300 éves, ötmillió dollár, vagyis közel 1,2 milliárd forint értékű Stradivari-hegedű elrablóját.
Vágólapra másolva!

Frank Almondtól, a Milwaukee Szimfonikus Zenekar koncertmesterétől még január 27-én rabolták el a hangszert: támadója akkor terítette le kábítópisztolyával a művészt, amikor az előadás után be akart szállni az autójába. Mire Almond magához tért, a tolvaj kereket oldott, de a rendőrség kilenc nappal később megtalálta a hegedűt a 42 éves Salahadyn egyik ismerősénél, akinek fogalma sem volt róla, mit rejt a rá bízott táska.

Ritkán lopnak Stradivarit

Szakemberek szerint mintegy 600-650 hangszer maradt fenn azokból, amelyeket az olasz Antonio Stradivari készített. Mindegyik értéke több millió dollárra rúg. A Stradivarik többsége magángyűjtők tulajdonában van, akik neves hegedűművészekre, szimfonikus zenekarok koncertmestereire bízzák a hangszerüket. Bár a Stradivari-hegedűk értéke szinte felbecsülhetetlen, mégis ritkán lopják el őket, mert eladásuk a precíz nyilvántartás miatt túl nagy kockázattal jár.

Egy ilyen Stradivari-hegedű értéke 1,2 milliárd forint Forrás: AFP/Adrian Dennis

Salahadynt tettéért hét év szabadságvesztésre ítélték, a borbély, akitől kölcsönkapta a fegyvert, három évet kapott. A koncertmester szerencséje, hogy nem szenvedett kéz- vagy csuklótörtést, egy ilyen sérülés ugyanis a karrierje végét jelentette volna.