Azért készítették őket, hogy szeressenek és szeretve legyenek - írja valaki a fórumon, ahol guminőkkel együtt élő férfiak beszélgetnek tapasztalataikról. Egyesek szerint ez csak a maszturbáció kifinomult formája, ám a guminő-tulajdonosok azt állítják, valódi érzelmeket táplálnak műpartnerük iránt. A guminő társat választók hétköznapjaikat Benita Marcussen fotósorozatban örökítette meg.

A 2007-es Plasztik szerelem című filmben Ryan Gosling egy szerencsétlen magányos srácot alakít, aki kétségbeesésében egy életnagyságú guminőt rendel az internetről. Biankát mindenhova magával viszi, és úgy viselkedik vele, mintha a barátnője lenne. Azt hiszi, kedvese olyan, mint a többiek. Bár a család pszichológushoz fordul a viselkedése miatt, környezete idővel elfogadja a hóbortját, és ez végül segít neki kimászni a gödörből, és valódi kapcsolatot kialakítani egy valódi lánnyal.

A bizarr sztori közel sem áll olyan távol a valóságtól, mint elsőre hinnénk. Mára több ezren vannak, akik életnagyságú guminővel, szilikonból készült bábuval élnek együtt nap mint nap. Sőt a valóság igazából sokkal hihetetlenebb, mint a Ryan Gosling-film.

A guminővel együtt élő férfiak valószínűleg sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a filmbeli srác, ugyanakkor minden esetben tudatában vannak annak, hogy párjuk nem valódi. Számukra ez nem egy zűrös időszak vagy múló hóbort, hanem az életük: az egyetlen mód arra, hogy elviselhetővé tegyék magányukat, és olyan kapcsolatot alakítsanak ki, ami legalább távolról hasonlít egy emberi viszonyra.

Shadowman és Carly ébredés után egy walesi hotelben. A bábu nem része a férfi hétköznapjainak, de a két lánya tud a létezésérőlForrás: Benita Marcussen

Félnek a megbélyegzéstől

Egy olyan férfiakból álló – nőkről nincsenek információink, de van lehetőség gumiférfit rendelni – szubkultúráról van szó, amelynek tagjai sok esetben titkolják furcsa szokásukat, mert félnek a megbélyegzéstől. A társadalom valószínűleg perverznek, betegesnek, vagy legalábbis bizarrnak tartaná életmódjukat, miközben szerintük hobbijuk semmivel nem rosszabb, mint például a fegyvergyűjtés, a modellezés vagy a kisállattartás.

Deerman a felesége halála után pár évvel rendelt magának életnagyságú babát. Olyat, ami hasonlít a feleségéreForrás: Benita Marcussen

Mindenesetre a nem kívánatos tekintetek elől az internetre menekülnek, és anonim fórumokon osztják meg egymással, ha szerelmük szempillája leesett, ha új felsőt vettek nekik, vagy ha tudni akarják, mennyire bírják a babák a közös fürdőzést. Külön topikban tárgyalják ki a rettegett, szomorú eseményt, a kibökést, vagyis azt, ha a fémváz vége belülről kiszakítja a baba ujjbegyét. Ilyenkor együttérzésről biztosítják a szerencsétlenül járt férfit, nagyjából így: „Szomorúan hallom a történteket, ez a legjobb babákkal is megesik. Egyébként merrefelé is járt a baba ujja a baleset előtt!?”

A guminőkkel foglalkozó legnagyobb fórumon, a Dollforum.comon mintegy 40 000 regisztrált felhasználó él aktív szociális életet.

Nescio50 megfogja Lily kezét. A férfi nem vállalta nevét és arcát, idáig csak szüleinek mesélt Lilyről és életmódjárólForrás: Benita Marcussen

Mindent megbeszélnek egymással

Az oldalon az új tulajdonosok rendszeresen kérnek tanácsot a tapasztaltabbaktól a bábu tárolásával, tisztításával, kapcsolatban – állítólag a legjobb a nyakánál felakasztva, szobahőmérsékleten, alacsony páratartalom mellett tartani. A boldog tulajdonosok ünneplik az évfordulókat, és ajándékokkal halmozzák el a szeretett lényt. Az eseményről fényképeket töltenek fel a fórumokra, elbüszkélkednek kedvesük új parókájával, körömlakkjával, rúzsával, és gyakran dicsérik egymás babájának valószerűségét. Minden esetben tisztelettel bánnak velük, és szeretettel beszélnek róluk.

Everard és élettársa, Faina. A babák mozgatása megterhelő a hátnak, és ha az érzékeny tárgy nekiütődik valaminek vagy leesik, a belső váz kiszúrhatja a bőrfelületetForrás: Benita Marcussen

Ezek a férfiak a guminőket messze nem kizárólag szexuális segédeszközként használják. Gyakran velük alszanak, együtt mennek kirándulni, de nagyjából csak 10 százalékuk tekinti a bábut a feleségének. Ők reggel felöltöztetik a bábut, és ahogy telik a nap, szobáról szobára mozgatják a lakásban.

Lefotózta az intim pillanatokat

Egy dán fotósnak, Benita Marcussennek sikerült elérnie, hogy ez a zárt közösség befogadja őt. Fél évig részt vett az online fórum életében, majd elment a társaság éves találkozójára Walesbe. Ezek után néhány férfi megengedte neki, hogy intim pillanatokról készítsen fényképeket.

Everard évek óta gyűjt babákat, jelenleg tizenkettő van a gyűjteményében. A képen Anouskával láthatóForrás: Benita Marcussen

Benita szerint mindegyik férfinak megvan a maga története, amiért úgy döntött, hogy bábut rendel az internetről. Van köztük házas, családapa, elvált és olyan, akinek soha nem volt párkapcsolata. Azért tartanak plasztiknőt, hogy legyen valaki, aki várja őket otthon este a munka után, valaki, akinek a szemébe lehet nézni reggel, ébredés után. Valaki, akivel bármikor lehet szexelni.

Életszerű nemi szervvel, szájjal és végbélnyílással

A legnevesebb guminőgyártó céget, az Abyss Creationst Matt McMullen alapította Californiában. Ők gyártják a híres Realdollt, amit a legélethűbb babaként tartanak számon. A szobrász a 90-es évek közepén művészi célból készített speciális, valósághű kirakatbábukat, majd egyre többen keresték meg azzal a kérdéssel, el tudná-e készíteni a bábuk anatómiailag hiteles változatát. Ez azt jelenti, hogy életszerű nemi szervvel, szájjal és végbélnyílással rendelkezzenek.

McMullen vállalta a kihívást, és nagyon komolyan vette a munkáját. Lassan húszéves cége mostanában évi 400 babát postáz a világ minden pontjára, egy baba ára 4000 dollárról, vagyis közel egymillió forintról indul, speciális igények esetén ez felmehet akár 40 000 dollárig, vagyis majdnem tízmillió forintig. A 2010-es évek közepe óta körülbelül 4000 babát készítettek, és már közel sem ők az egyetlen gyártók a piacon. Elsősorban az Egyesült Államokba szállítanak, de bőven van felvevőpiac Németországban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is.

Egy postára adásra kész baba a californiai Abyss CreationnélForrás: Benita Marcussen

Egy babát körülbelül 80 óra elkészíteni, a belső vázra jó minőségű szilikonhúst pakolnak. Tízféle testtípusból lehet válogatni, amihez cserélhető arcot is választhat a megrendelő. 2009 óta a bábu behelyezhető kiegészítőkkel rendelkezik: az ívelt vagy egyenes nyelv és az igény szerint kialakított vagina mágnessel kapcsolódik a test belsejéhez.

Legyen saját pornósztárja

A Dollforum.com adatai szerint regisztrált felhasználóik 45 százaléka birtokol az Abyss által gyártott babát, második helyen a Teddy Babe áll 18 százalékkal. Az egyik kicsi, Mechadoll nevű gyártó így hirdeti magát az interneten: „Modelljeink úgy készülnek, hogy egy igazi nő hatását keltsék. Puhák és ruganyosak, ugyanakkor szilárdak és erősek minden fontos helyen.”

Ha a szilikonbabák sérüléseket szenvednek, visszaküldik őket a gyártóhoz gyógyításraForrás: Benita Marcussen

Náluk a legolcsóbb baba 6000 dollár, közel másfél millió forint, de ő már rázkódó mell- és fenéktechnológiával érkezik. Ahhoz, hogy a guminő bőre testmeleg legyen, mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk: a hálózathoz csatlakoztató és felmelegedő modell már jóval drágább.

Nemrég az Abyss összeállt az amerikai pornóipar meghatározó gyártócégével, a Wickeddel, így rendelhetővé váltak híres pornósztárokat mintázó babák is, amihez a pornószínésznő által választott parfüm is jár. Ahogy a hirdetésben áll: „Legyen saját pornósztárja, aki készenlétben várja otthon minden este.”

Milyen legyen a fanszőrzete, mekkora a mellbimbója

Egyébként valódi személyek szexbabaverziójának megrendelésére csak akkor van lehetőség, ha az illetőtől írásbeli engedélyt kapnak erre. Ebben az esetben a személynek be kell fáradni egy 3D-s szkennelésre, de arról nem ír az Abyss honlapja, hogy volt-e valaha példa ilyesmire.

Így készülnek a babák, az áruk egymillió forinttól indulForrás: Benita Marcussen

Gyakran szinte baráti kapcsolat alakul ki a megrendelő és a baba készítője között a hónapokig tartó tervezgetés alatt, hiszen el kell dönteni, milyen legyen a fanszőrzete, mekkora legyen a mellbimbója, milyen legyen a bőr tónusa. Felmerülnek különleges kívánságok, mint például szeplők, tetoválások vagy bikinivonal bőrre festése.

Ezek a babák műalkotások

A Dollforum.com ric1853 nevű bábutulajdonosa egyéves évfordulójuk alkalmából mesélt a többieknek párjáról, Destinyről.

„Most is emlékszem az első pillanatra, amikor megláttam. Nem hittem el, milyen valóságos, elállt a lélegzetem, és még most is eláll, pedig az elmúlt évben minden egyes reggel mellette ébredtem. Soha nincs rossz kedve, soha nem panaszkodik, soha nem fogyózik, mindig azt viseli, amit én szeretnék, ez benne a legjobb, és soha nem fáj a feje, ezt azért nehéz überelni! Ha szexelni akarsz vele, nagyon valóságos, ha be van dugva és meleg a bőre, akkor annyira sima és puha, hogy nem lehet megmondani a különbséget.”

Ric1853 szerint ezek a babák műalkotások. „Úgy hiszem, egy ilyen babát birtokolni olyan, mint egy nagyon szexi műalkotást birtokolni, mert valójában ők azok, műalkotások.”

Rebekka és June a kertben, kalapban, hogy a nap ne tűzzön az arcukba, és jól mutassanak a fotón. Tulajdonosuk gyakran fotózza őket. Életében egy nővel volt kapcsolata, azóta magányosan él, a babák jelenléte megnyugtatjaForrás:

Közös életükről így mesél a többieknek a fórumon: „Az utóbbi egy év nagyon nyugodt volt, rengeteg pénzt spóroltam azzal, hogy nem hajtottam a nőket. Destiny már most visszahozta az árát, minden értelemben, ő életem legjobb befektetése.”

Luli kedvenc könyve a Dorian Gray arcképe

A közösség saját online havi magazinnal is rendelkezik. A Coverdoll legfrissebb számának címlaplánya Luli, az első kínai gyártmányú baba a lap történetében. Lulival interjú is készült, amiben elmondja: életcélja örömöt és boldogságot okozni szeretőinek, a mosolyára és a mellére a legbüszkébb, imádja a természetet, és gyűlöli a képmutatást, szeret meztelenül úszni a tengerben, kedvenc festője Francis Bacon, legkedvesebb könyve Oscar Wilde-tól a Dorian Gray arcképe.

Volt olyan guminő egyébként, aki majdnem bekerült a Playboyba. Helmut Newton erotikus fotósorozatot készített egy Abyss gyártmányú szexbabáról, amit a magazin végül nem hozott le, mert túl bizarrnak találták.

Kharn (jobb oldalon) 20 éve elvált, most a szüleivel él. Alektrát, aki egy amerikai pornósztár mása, nem tartja a barátnőjének, nincs vele szexuális kapcsolata sem – egyszerűen szereti őt fotózni. Kharn reméli, hogy megtalálja az igazitForrás: Benita Marcussen

Kik és miért élnek guminőkkel?

Az Abyss honlapja szerint mindenféle ember vásárol tőlük: futuristák, művészek, műgyűjtők, fotósok, filmesek, tudósok, orvosok, feleségek, egyedülálló férfiak és nők, párok, akik fel akarják dobni valamivel a szexuális életüket.

Ehhez képest a BBC dokumentumfilmjében és Benita Marcussen fotóin leginkább 45 év körüli, egyedülálló férfiakat láthatunk, akik különböző okokból nem tudnak valódi nőkkel kapcsolatot létesíteni. Bár van olyan férfi, aki arról fantáziál, hogy két guminőjével együtt temetik majd el, többségük szeretne valódi barátnőt. Olyat, aki elfogadja őt a bizarr hobbijával együtt.

Chris Zachos elvált, nem láthatta a lányait évtizedekig. A fájdalmas válás óta nem tud nőkkel kapcsolatot kialakítaniForrás: Benita Marcussen

Van, aki azért jutott el a szexbabákig, mert retteg attól, hogy az igazi szex gyereknemzéshez vezethet. Van, aki mai napig az apjával él, és a babáját mindig a szobájában tartja. Van, aki azt szereti bennük, hogy mindig ugyanolyanok, nem jár kockázattal a kapcsolat velük. Van, aki azt, hogy nem kell megkérdezni őket arról, akarnak-e szexelni.

Matt McMullen nem ítélkezik megrendelői fölött, és megtisztelőnek tartja, hogy az általa készített babák sok férfi érzelmi világában központi helyet foglalnak el. Úgy érzi, jobbá teszi ezeknek az embereknek az életét.

Szerinte sok ember váltig állítja, hogy soha nem szexelne babával, de igazából ők is megragadnák az alkalmat, ha úgy adódna.

„Ezek a babák olyanok, mint egy sarokemelő annak, akinek kisebb az egyik lába. Azt gondolom, hogy egy babával szexelni, amelyik hasonlít egy nőre, sokkal jobb, mint soha sem szexelni.”

Ahogy egy bábuval élő brit férfi mondta: „Vannak sokkal rosszabb dolgok, mint egy guminővel élni. Például egyedül, teljes magányban élni.”

"Vannak sokkal rosszabb dolgok is, mint egy guminővel élni"Forrás: Benita Marcussen