Bestseller lett az iszlámellenességgel vádolt regény

Michel Houellebecq
A bookseller displays French author Michel Houellebecq's new book "Soumission" ("Submission") on January 6, 2015 in a book shop in Paris. "Soumission", the sixth novel by Houellebecq -- one of France's best-known and most widely translated authors -- deals with a subject matter very likely to stir debate in a France, which is undergoing political and economic turmoil. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
A francia botrányhős, Michel Houellebecq új könyve egy olyan képzeletbeli Franciaországban játszódik, amelyet muszlim fundamentalisták uralnak. A Behódolás című regény gyakorlatilag azonnal a könyveladási listák élére ugrott Franciaországban, egy héttel a megjelenés után mintegy 120 ezer példányt értékesítettek belőle, és a hírek szerint az első kiadás 150 000 példányát a Flammarion rövidesen további 100 ezer példánnyal toldja meg rövidesen.
Vágólapra másolva!

A Behódolás (Soumission) január 7-én, a párizsi vérengzés napján jelent meg. Emiatt szerepelt Houellebecq a Charlie Hebdo aktuális címlapján, az esetről és a könyvről akkor hosszabban írtunk. A Houellebecq-et kifigurázó karikatúráról a héten az író annyit mondott egy interjúban:

"Cabu (a karikaturista) többször lerajzolt, általában viccesen" - tette hozzá. Houellebecq korábban könnyek között, remegve nyilatkozta, hogy ez az első alkalom az életében, hogy egy barátját meggyilkolták.

"A szólás szabadságának nincs határa. A szabadság gyakran provokatív. Talán a szabadság nem lehetséges egy adag provokáció nélkül" - mondta a Goncourt-díjas író.

Az író a Charlie Hebdo címlapján Forrás: AFP/Bertrand Guay

A könyv gyakorlatilag már megjelenése előtt botrányokat kavart, és valószínűleg emiatt került fel illegálisan is az internetre. A Charlie Hebdo elleni terrortámadás után a Behódolás kiadóját rendőrségi védelem alá is helyezték, az író pedig leállította a promóciót.

A szerző Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Ugyanakkor a Bookseller információi szerint Houellebecq a jövő héten Németországban fog felolvasni a könyvből, amely Unterwerfung címmel jelenik meg 100 ezer példányban.

Houellebecq eddigi könyveit a Magvető adta ki Magyarországon. A kiadó kérdésünkre elmondta, hogy a Behódolást ősszel tervezi megjelentetni itthon.

A Behódolás francia kiadása Forrás: AFP/Dominique Faget