Gőzerővel épül a magyar giccspavilon

magyar pavilon
Életkert Pavilon, az EXPO 2015 magyar pavilonja
Vágólapra másolva!
Budapesten is bemutatták az idei milánói világkiállításra épülő magyar pavilont, amelyet a szakma széleskörű tiltakozása ellenére választott ki megépítésre Szőcs Géza, a projekt miniszteri biztosa. 
Vágólapra másolva!

Ha valaki még nem csodálta volna meg a projekt látványterveit az interneten, most az Olasz Intézetben pótolhatta a mulasztást, ahol a miniszteri biztos mutatta be az Életkert fantázianevű épületet. Az ütemterv szerint április közepére végeznek az építési munkálatokkal, így felkészülten várják majd a május elsején nyitó milánói expo látogatóit.

Maga választotta

A friss, ropogós Kossuth-díjjal kitüntetett Szőcs kitért a döntést megelőző vitákra is, de szerinte a fanyalgó építészekkel ellentétben „a publikum tetszését egyértelműen elnyerte az építmény”.

Figyelmen kívül hagyta a szakma tiltakozását Forrás: expohungary.com

A közönség lelkesedéséről nincs hitelt érdemlő információnk, arról viszont igen, hogy tavaly májusban az itthon ritkán látott egységben fellépő építészek tiltakozása ellenére választotta ki Szőcs a most épülő projektet, teljesen figyelmen kívül hagyva a szakmai szervezetek és a hivatalosan kiírt látványtervpályázat végeredményét.

Giccsbe hajló építészeti paródia

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége közös nyilatkozatban határolódott el a döntéstől, és nyomatékosan megkérte Szőcsöt, hogy az első díjas pályamunkát építse meg a Kormány.

A BME Középülettervezési tanszékének tanárai is állásfoglalásban keltek ki a koncepció ellen: „Tiltakozunk az ellen, hogy egy giccsbe hajló építészeti paródia képviselje Magyarországot a nemzetközi színtéren, mert ez ellentétes lenne az ország - mindannyiunk - érdekeivel” – írták.

Mindez azonban nem hatotta meg a miniszteri biztost, így a szakma által elítélt projekt előkészítése gőzerővel folytatódott. Pikáns fordulat, hogy egy nemrég kiadott sajtóközleményben Szőcsék már úgy idézték fel a történteket, hogy „az építész szakmai szervezetek bevonásával alakult ki a megépítésre szánt pavilonterv”.

Tiszta forrásból

A didaktikus szimbólumokkal teletömött pavilon tematikája Szőcs szerint két alapgondolaton nyugszik. Az egyik a víz fontossága, amely „A legtisztább forrásból” mottót is szolgáltatta. A másik az egészséges táplálkozás jelentősége. Ezeket az üzeneteket hordozza tehát az épület szájbarágós és zavaros jelképrendszere, amely Noé bárkájától a sámándobokig, és "a magyar identitást kifejező" paprikáig terjed.

Komoly konfrontációt vállal Magyarország Forrás: Facebook/Életkert Pavilon

Szőcs szerint ez roppant bátor üzenet, hisz Magyarország így komoly konfrontációt vállal a globalizáció egyes filozófiáival és szereplőivel.

– mondta a bemutatón.

Megnyugodhatunk tehát: ha a magyar pavilonról van szó, a miniszteri biztos ugyanolyan huszárosan szembeszáll a globális GMO-lobbival és a háttérhatalmakkal, mint a magyar építészek véleményével.