Rúzsa Magdit találták a legmagyarabb előadónak

rúzsa magdi, mosolyog
Vágólapra másolva!
Hírünk a nagyvilágban! Ön szerint ki az országra leginkább jellemző popelőadó? És melyik a legjegzetesebb magyar rockszám? Kire gondolhatnak a legtöbbet, ha magyar zenét kéne jellemezni? Egy lelkes kutató összedobott egy algoritmust, amivel mindez kiderült!
Vágólapra másolva!
Rúzsa Magdi, a boldog győztes Forrás: Redlart

Volt idő, amikor könnyen lehetett tájékozódni a zenei műfajokban. Amikor az ember azt mondta, hogy rock, akkor nagyjából mindenki tudta, hogy mire gondol. Hogy kiket lehet hibáztatni, hogy ez az idilli állapot felbomlott, nehéz lenne megállapítani, ahogy azt is, hogy napjainkban hány, többé-kevésbé komoly műfaj létezik. Az utóbbi megválaszolásához viszont Glenn McDonald valószínűleg egészen közell áll. Úgy ezernégyszáz (1400).

Az Every Noise at Once [minden zaj együtt] a Spotify nevű zeneszolgáltató és a Massachusettsi Műszaki Egyetem [MIT] egyik laborjának a közös projektje. Egy ideje fut már. A célja elvileg az, hogy egy McDonald által megírt algoritmusnak köszönhetően a Spotify hatalmas adatbázisából egy könnyen kezelhető diagram álljon össze, amiből egy kattintással bárki elérheti, hogy egy adott országban illetve műfajra melyik a leginkább jellemző zene.

Az Every Noise-on némi keresgélés után négy magyar műfajt is találtam, bár a lista folyamatos bővül. Az oldal szerint a legjellemzőbb magyar popszám Rúzsa Magdi Szerelemje, a legjellemzőbb rockszám a Kispál és a Borz Csillag vagy fecskéje, hiphopszám pedig a Hősök Enyémje. Van egy külön magyar nevű műfaj is, ami valószínűleg a népzenére szeretne utalni. Az elsősorban Palya Bea Szabadon című számát ajánlja az érdeklődőknek.

Nézelődtem az általam jól ismert műfajok között is, és arra jutottam, hogy az Every Noise meglehetősen pontos, úgyhogy hajlamos vagyok hinni is neki. Az esetek legnagyobb részében nem tudnék vitatkozni az általa felkínált előadót illetően. A Kispál és a Borz például aligha mellélövés. Rúzsa Magdi Szerelemje a Youtube-on is meglehetősen népszerű, bár annak azért örülhetünk is, hogy nem ebből indultak ki, mert akkor sokkal rosszabbul is járhattunk volna.

Az oldal egyébként kiváló arra, hogy az ember órákat égessen el az életéből azzal, hogy hülyébbnél hülyébb műfajokat kutat fel, aztán tovább barangol a hasonlók között is. Az adott műfajra kattintva egy rövid részletet lehet meghallgatni a zenéből, a mellette lévő kettős nyílra kattintva pedig egy rakás újabb előadót mutat az adott műfajból, sőt kutathatunk a hasonló zenék között is. Zenebuziknak kötelező, a többeik pedig öljék a munkát belátásuk szerint.