Templomkertben csókolózna a brit trubadúr

klipszemle aprilis
Vágólapra másolva!
Újra meztelen lányok egy klipben? Visszatért az évtized egyik legjobb zenekar? Vajon melyik évtizedé? Beyoncé képtelen leállni? Összeszedtük az elmúlt napok legfontosabb videóit, tekintse át ön is, hogy miről beszéltek mostanában legtöbbet a zenei lapokban. Klipszemle új köntösben! Öt tipp arra, hogyan szálljon be zenével kapcsolatos beszélgetésbe és öt tipp, hogyan ne. Minden, aminek itt a helye!
Vágólapra másolva!

HOGYAN NE

Szerintem (…)

(…) Morrissey Blurred Lines-koppintása tök ciki!

Oké, tényleg vannak teljesen funkciótlan fehérneműs modellek a klipben, sőt egyszer még félmeztelenek is, egy-egy mondatot is irkáltak rájuk, de hát nem is a Blurred Lines volt az első, ahol ilyesmi dolgok előfordulnak. A videót Sam Esty Rayner készítette, akit a profilja szerint eddig is két dolog érdekelt úgy igazán: a Morrissey-koncertek és a csajok. Ezekért pedig igazán nem neheztelhet rá senki. A Kiss Me A Lot egyébként egy tökéletes enyhén latinos beütésű popszám arról, hogy a trubadúrként feltűnő Morrissey azt szeretné, ha az imádottjával bujálkodhatnánk a templomkertben vagy a szülői ház hátsó kertjében.

(…) a Blur ezúttal a Think Tanknél is unalmasabb.

Ugyan már, eleve a Think Tank is egy király album volt! Az kétségtelen, hogy akadt rajta egy-két katasztrofális szám, de ezeket simán ellensúlyozták olyan dalokkal, mint az Out of Time, a Brothers and Sisters vagy a We’ve Got File on You. Mostanában pedig sorra jelennek meg a klipek a nyolcadik, Magic Whip című albumhoz, amik között akad azért reménykeltő is, bár a slágerekről valószínűleg mindenki lemondhat. A legfrissebb Lonesome Street is remekül dúdolható, ami az együttes természetéből fakadóan, nyilván erősen visszahozza a kilencvenes éveket is. Közel 15 év után ez az első alkalom, hogy minden Blur-tag kivette a részét a dalírásból, ugyanis az előbb említett 2003-as, Think Tank készítésekor Graham Coxon már nem volt az együttes tagja.

(…) mindig a fehérek nyernek!

Itt a remek alkalom, hogy a Quart is bemutassa az év egyik legerősebb albumával előálló Kendrick Lamar legjobb, eddig kiadatlan, cím nélküli számát. A rapper Stephen Colbert show-jának egyik utolsó vendége volt még decemberbe, mielőtt Colbert átült volna egy másikba. Lamar egyébként eleve olyan zenekarral érkezett a műsorba, amelyiknek minden tagja saját jogán is legalább kiemelkedő előadónak nevezhető - Bilalért például itt lelkesedtünk korábban. És olyan elképesztően profi és szenvedélyes műsort nyomott, amiért nem csoda, hogy megőrült mindenki - hatalmas kár, hogy az albumra később nem fért fel a szám.

Az itt előadott, eddig cím nélküli számban Lamar többek között arról szövegel, hogy a fehérek kizsákmányolják a tehetségeket, az ígéreteikkel elkábítanak mindenkit, az előadóknak pedig a végén önmaguk (a lelkük?) egy részével kell fizetniük a sikerért. Erre nem sokkal később mi történik? Kendrick, a szenvedélyes forradalmár ezen a hétenegy újabb bénácska Reebok-reklámban osztja az észt arról, hogy az embereknek fel kell ébredniük. És miért bénaság ezt mégis felemlegetni? Hát, mert mi más is kéne egy tisztességes forradalomhoz napsütésen kívül, mint rendes hátország és persze rengeteg lovetta, úgyhogy érthető Lamar bevállal ilyesmit.

(…) elég nagy bukás lesz az új Brandon Flowers.

Alig egy hete jelent meg az első klip Brandon Flowers májusban érkező szólóalbumáról, a Desired Effectről. Érezhetően sok munkát fektettek a számban, a producerek megpróbáltak mindenhova valami élénkítő futamot rakni, hogy fent tudják tartani a szám lendületét, széteffektezték a Killers frontemberének hangját is, és kőkeményen rájátszottak a mostanában menőnek számító nyolcvanas évek hangulatra. A Can't Deny My Love annyiban emlékeztet a korszak sztárzenekarának számító Duran Duranre is, hogy egy őrülten dallamos refrénből áll lényegében az egész szám. Azon kívül nem marad meg belőle semmi. Csodálatos lesz látni, ahogy az élőben teljesen gyámoltalan énekes koncertjein megsemmisül az egész. Döglött lovat minek noszogatni?

(…) Anne Hathaway totál durván felrobbantotta a netet!

Ne már, tényleg? Szegény internetet csak idén legalább harmadszor robbantották fel. Én mindig boldogan megyek bele olyan földhöz ragadt beszélgetésekbe, amikben az ember lelkesen hangoztathatja, hogy a sok gépezés helyett mindenkinek inkább a grundon kéne fociznia. Ezt a sok támadást azért az internetes világháló sem érdemelte meg. Annyit történt egyébként, hogy a színésznő elment egy műsorba, ahol híres számokat tátogatnak el. Hathaway itt Miley Cyrus valóban kicsit túlpörgetett Wrecking Ballját választotta, és miközben egy golyón himbálózott, bemutatott a másik vendégsztárnak, Emily Bluntnak is.

HOGYAN LEHET

Szerintem (…)

(…) megint nagyon király a Hot Chip!

Az együttes, amire mindig lehet számítani: hullámvölgyek nélkül, egyenletesen tartják a magas színvonalat, ezért is mindig öröm egy új Hot Chip megjelenés. A hatodik, Why Make Sense című albumuk csak májusban jelenik meg, de addig is lehet örülni a Need You Now-nak. A Hot Chipért persze mindig is rajongott a Quart. "Talán közhely azt mondani, hogy a Hot Chip zenéje populáris zene mélységgel, de mégis valami ilyesmiről van szó. Meg persze arról, hogy a kezdetekkor jellemző minimalizmustól e komplexitásig húzódó skála majdnem minden állomását végigjárták, és kellő tisztelettel nyitottak minden zenei irányzat felé" -írtuk egykor.

(…) Todd Terje nem tud hibázni!

A norvég dj legújabb klipjében megelevenedett az albumborító. Az animációt Bendik Kaltenborn és Espen Friberg készítette, mint írták, szeretettel a producernek. a klip az Alfonso Muskedunder című számhoz készült, és legalább olyan komolytalan, amilyennek a szám tűnik. Majdnem minden kockája értelmetlen, de átjön, hogy mindenki remekül szórakozott a készítése közben. Terje 2014-es debütalbumja, az It's Album Time a Quart egykori kritikusátis megmozgatta. "Todd Terje azt csinálja, ami épp az eszébe jut, ez pedig tényleg görcsök nélküli és szórakoztató. Tényleg ő a diszkzsoké, és ahogy fingik, úgy tényleg oké" - írta a kritikában.

(…) az új Tame Impala elég lagymatag lett.

A napokban mutatta be az ausztrál zenekar az első számát a harmadik albumáról, aminek megjelenését hatalmas érdeklődés kíséri, ugyanis az előző, 2012-es Lonerism majdnem minden magazin éves listájának az élbolyába tartozott. Nem volt ez másképp a Quarton sem, mi 2012 legjobbalbumának választottuk. "A lemez egyszerre modern és nosztalgikus, a dalok sokszor több síkon is működnek - hagyományos rockszámként ugyanúgy, mint a sztratoszféráig emelkedő tripként. (...) A Lonerism egy bivalyul szóló, időtlen rocklemez, ami teljes fegyverzetben mutatja meg, Kevin Parker mekkora dalszerző és stúdiómágus is egyben (..)" - írtuk akkor. Az új szám ehhez képest kissé lagymatag: kikapcsol, de nem sok nyomot hagy.

(…) az Carly Rae Jepsen leigázza idén a világot!

Az amerikai sajtó egyik fele felállva tapsol az énekesnőnek, amiért ilyen giccs határán mozgó számot, mint az All That, olyan éretten tudott elénekelni, ahogy a Saturday Night Live-ban tette. Azt az All That-et, ami úgy idézi meg a nyolcvanas évek balladáit, hogy amellett, hogy abszolút könnyed, és Rae Jepsen előadásában még komolyan vehető is tudott maradni. Mások szerint persze egy rémesen unalmas számról van szó. Ebben a vitában mi inkább az ünneplők mellé állnánk. Az új albumával Rae Jepsen végre kitörhet az egyslágeres előadók közül, eddig ugyanis mindenki a Call Me Maybe miatt emlékszik rá. Az is egy érv lehet valakinek mellette, hogy Tom Hanks is bohóckodott az énekesnőnek.

(…) Beyoncé már rém unalmas.

Az énekesnő hete volt az előző. Először nyilván felrobbantotta az internetet azzal, hogy a házasságuk évfordulójára elénekelt egy dalt Jay-Z-nek, aztán a 2013-as Super Bowl döntő után a hétvégi Stellar Awards-on újra színpadra állt Kelly Rowlanddal és Michelle Williams-szel, azaz együtt énekelt a Destiny's Child. A Daily Mail később arról írt, hogy az énekesnők szívesen összeállnánk egy turnéra és egy újabb albumra is. Az egyetlen rázós pont, hogy ha nem akarnak közösködni egykori menedzserükkel, Beyoncé apjával, akkor nem használhatják a Destiny’s Child nevet. Mathew knowles birtokolja ugyanis negyedrészt a zenekart, de eléggé megharagudtak rá, mert állításuk szerint meglopta őket.