Meghalt B. B. King

HORIZONTAL
US blues legend BB King performs during the 45th Montreux Jazz Festival on July 3, 2011 in Montreux. The music festival will last until July 16, 2011. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A legendás zenész, akit a blues királyaként emlegettek, Las Vegasban hunyt el csütörtökön - közölte ügyvédje. 89 éves korában, álmában érte a halál.
Vágólapra másolva!

King, akit elsősorban olyan halhatatlan slágerei miatt ismertek, mint a Lucille, a Sweet Black Angel vagy a Rock Me Baby, Mississippi államban született, és az 1940-es években kezdett zenélni.

Beválasztották a blues és a rock halhatatlanjai közé is, a Rolling Stone magazin szerint pedig minden idők harmadik legjobb gitárosa volt Jimi Hendrix és Duane Allman mögött – emlékeztetett a BBC.

King 2011-ben a Montreux-i Dzsesszfesztiválon. A legutóbbi időkig évi száz koncertet adott Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ne kockáztassa még egyszer az életét

King életének egyik meghatározó története volt, amikor 1949 telén Arkansasban kigyulladt a koncertterem, ahol játszott. A helyet kerozinos hordókkal fűtötték. A fellépés alatt két férfi összeverekedett, mire feldőlt az egyik hordó, és lángra kapott az egész terem.

Természetesen mindenki kirohant a tűz elől, Kingnek viszont pillanatokkal később eszébe jutott, hogy

az épületben felejtette a gitárját, úgyhogy a lángok között berontott érte.

Mint kiderült, a férfiak egy Lucille nevű nő miatt csaptak össze. King aztán róla nevezte el az első gitárját, hogy erről mindig eszébe jusson, soha ne kockáztassa még egyszer az életét, különösen egy nőért ne.

A balesetben egyébként ketten meg is haltak.

Cukorbeteg volt

A közelmúltban cukorbetegsége miatt kórházban kezelték.

King 15 Grammy-díjat kapott, a legutolsót 2009-ben a One Kind Favor című albumáért.

Egészen a legutóbbi időkig még évi száz koncertet adott.