A rockzene egykori hercege a főbunkóval lép egy színpadra

Volt fesztivál 2014, fesztiválozó, Sopron
Vágólapra másolva!
A héten indul a Volt, ami kétségtelenül szórakoztató lesz, csak nem zenei fesztiválként, hanem freak showként. A durván megkopott fényű előadókat akkor se küldhették volna bénább sorrendben a színpadra, ha előre így tervezték volna. Mi persze hatalmas rajongói vagyunk ennek is, nem is szeretnénk kimaradni a mókából. Kövesse nálunk a fesztivál alakulását. Össze is szedtünk néhány nevet, akik kiemelkednek az előadók közül.
Vágólapra másolva!

Slash

Az első nap legnagyobb neve kétségtelenül Slash, a Guns N' Roses és a Velvet Revolver egykori gitárosa, aki Myles Kennedy-vel állt össze koncertezni. Ő többek között egy Alter Bridge nevű együttesből lehet ismerős - azoknak legalábbis, akik hallgattak Creedet. Slash nem először játszik Magyarországon, megfordult itt még a Guns N' Roseszal és a Velvet Revolverrel is, utoljára pedig 2013-ban koncertezett az Arénában. A gitáros a guns n' rosesos idők óra is gyűjtögeti az elismeréseket, sorra feltűnik a világ legjobb gitárosait soroló listákon. Ha egy-két régebbi számot is előkap, akkor nem csak a széles terpeszállás miatt lesz emlékezetes.

Rise Against

A második nap az elmúlt évek egyik legrockosabb napja lesz a fesztivál történetében, fellép a Fish, az Ignite, a metalcore-t játszó ausztrál Parkway Drive és a punkrockot vagy dallamos hardcore-t játszó amerikai Rise Against is. Ők is sokadszor lépnek fel Magyarországon: koncerteztek a Szigeten, és adtak már klubkoncertet is. Nagyon nem foghattak mellé velük a szervezők, mert a Pecsában tartott koncertjük teltházas volt. Albumon kicsit ingadozóbb a teljesítményük, hajlamosak rá, hogy fárasztó, politikus okoskodásba kezdjenek, de ha Slash-hez hasonlóan előrántanak néhány gyorsabb, régebbi számot, akkor menthetik a bulit.

David Guetta

A fesztivál úgy hirdeti a nagyszínpad műsorát, hogy ez most a világ legeklektikusabb műsora, amire kiváló példa a péntek esti program: Motörhead, Parov Stelar, David Guetta, sőt - hajjaj - lesz itt Punnany Massif is. A külföldiek is több mint tízszer léptek már fel nálunk, nem minden esetben vállalható programmal. A rendhagyó ajánlóban David Guettát emeljük ki, aki a Sziget történetének egyik legcsapnivalóbb fellépését adta, amit akkor olyan pusztítónak tartottunk, mint Drezda bombázását. Azóta is nehéz elhinni, hogy ilyen botrányos fellépést tudott adni, úgyhogy izgatottan várjuk, hogy meg tudja-e ismételni a dolgot.

Fatboy Slim

Tizenöt éve még az egyik legmenőbb névnek számított az elektronikus zenében, azóta viszont okosan hátrébb lépett - ez nem sikerült a pályatársak közül a Prodigynak és a Chemical Brothersnek sem. Ő a fesztivál legérdekesebb résztvevője, bár ő se először érkezik az országba, ráadásul a 2009-es szigetes koncertjét is úgy őrzi az emlékezett, hogy ritka béna hakni volt. Azért bízunk abba, hogy Cook magához tért, és hajlandó bebizonyítani, nem véletelnül került a csúcsra a 90-es évek második felében. Arra is kíváncsiak leszünk, mit tud a dalokhoz hozzátenni, hogy ne merő feszengés legyen hallgatni a sulibulik feltörő emlékei miatt.

John Newman

Két hete töltötte be a 25-öt John Newman, akinek Fatboy Slim előtt kellenne befűtenie a hangulatot. Mondjuk nem lesz könnyű dolga, mert Ákostól veszi át a stafétát. Newman neve először egy Rudimental-szám kapcsán bukkant fel, igazán híres viszont a Love Me Again című saját dalával lett, amit biztos mindenki hallott már, mégha nem is tudta, hogy ő énekli. Newmannak tavaly még csak egy félórás műsora volt, amolyan egyslágeres előadóként turnézott. Komoly fesztiválon nem is engedték sötétedés után fellépni, most viszont a második albumát készül kiadni, úgyhogy meg lehet akár az egyórás koncert is. Az biztos, hogy lelkes.