Törvénytelenül temethetik újra Petőfi állítólagos csontjait

Petőfi újratemetés,
csontváz emberi maradványok feltárás, tudományos szakember, tudós Barguzin, 1989. Megamorv-Petőfi antropológus expedíció, Petőfi,
Barguzin, 1989. augusztus 16. A Megamorv-Petőfi antropológus expedíció tagjai dolgoznak Petőfi feltételezett sírjában a barguzini temetőben. A 22 tagú expedíció két hét alatt 28 sírt ásott fel, majd július 17-én bukkantak arra a sírra, amelyben a nemzetközi antropológus bizottság szerint Petőfi Sándor költő maradványai fekszenek. MTI Fotó: Karáth Imre
Vágólapra másolva!
Negyedszázados kalandregény zárulhat le július 17-én, amikor Petőfi állítólagos maradványait elhelyezik a Fiumei úti temetőben. A kazánkirályként emlegetett Morvai Ferenc oratóriumot is íratott a költő szibériai éveiről, az előadáshoz pedig kibérelte a Papp László Sportarénát. Állítása szerint több mint 60 millió forintot költ a rendezvényre, azonban az általa meghirdetett temetés jogszerűtlennek tűnik.
Vágólapra másolva!

„Született 1823-ban Magyarországon, meghalt 1856-ban Szibériában, eltemetve 2015. július 17-én Budapesten”

– összegzi a fontos tudnivalókat a rendezvény plakátja a Nemzeti dal szerzőjéről.

Negyedszázados csatározás

Morvai Ferenc és az általa alapított MEGAMORV Petőfi Bizottság immár huszonhat éve vívja költséges magánháborúját a Magyar Tudományos Akadémia és az állam ellen, amelyek szerinte szándékosan meghamisítják Petőfi élettörténetét.

A 22 tagú expedíció 28 sírt ásott fel Barguzinban Forrás: MTI/Karáth Imre

Morvaiék verziójában Petőfi nem esett el a segesvári csatában. Orosz hadifogolyként a burjátföldi Barguzinba került, ahol még évekig élt és alkotott a magyar szabadságharc leverése után. Morvai 1989-ben expedíciót indított a helyszínre, ahol állítása szerint meg is találták a költő csontjait.

Női csontvázat találtak

A bombasztikus felfedezést némileg beárnyékolta, hogy a hivatalos vizsgálatok megállapították: a csontváz egy nőhöz tartozott, így kizárható a Petőfivel való azonossága. Morvai azonban nem adta fel, és a pénzt nem sajnálva a mai napig igyekszik bebizonyítani igazát: az elmúlt 25 évben százmilliókat költött a különféle vizsgálatokra.

Legutóbb idén márciusban állt elő egy kínai kutatócsoport által elvégzett genetikai vizsgálat eredményeivel, amelyek szerinte minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Petőfi csontjait találták meg a barguzini sírban. Az MTA azonban ezt nyilatkozatban cáfolta. Az Akadémia Kommunikációs Főosztálya az Origónak megerősítette, hogy a nekik megküldött dokumentáció semmi olyan adatot nem tartalmazott, ami miatt újra kéne gondolniuk az álláspontjukat.

Az álláspontjuk pedig az, hogy a csontok nem Petőfihez, hanem egy nőhöz tartoznak.

Nem kerülhetett Petőfi Szibériába

Az MTA honlapján olvasható cikk az új vizsgálat hiányosságai és téves következtetései mellett azt is összegzi, hogy miért nem kerülhetett Petőfi Szibériába. Leszögezi, hogy történelmi személyek azonosítása ugyan több száz év múltán is lehetséges, "de egyrészt ott érdemes keresni az eltűntet, ahol a legvalószínűbb, hogy eltemették, másrészt

Morvait azonban nem érdekli az MTA állásfoglalása, amelyről az Origónak azt nyilatkozta, hogy „egy vizsgálatot sem végzett, csak kritizálja a másikat, és amúgy is érdekeket képviselnek, nem a tudományt."

A rendezvény plakátja Forrás: Origo

Morvai szerint manipulálták a vizsgálatokat

Hiába tehát a hivatalos magyar álláspont, a Petőfi Bizottság július 17-én újratemeti a fél világon körbehurcolt szibériai maradványokat, amelyeket az utóbbi években az elnökük egy táskában rejtegetett feltételezett ellenlábasai elől.

Az elméletét cáfoló vizsgálatokat Morvai szerint egytől egyig manipulálták ellenfelei, akik az igazság kiderítése helyett különféle hatalmi érdekeket szolgáltak.

Egyik interjújában azt állítja, hogy már a 25 évvel ezelőtti vizsgálatnál is szándékosan csaltak az MTA kutatói. A magyar közjogi méltságokhoz címzett idei nyílt levelében pedig arra utal, hogy a 90-es évek során az USA-ban elvégzett - a csontváz női mivoltát megerősítő - genetikai vizsgálatot "Demszky úrék nyomására" manipulálták.

"Önök miért engedik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia gúnyt űzzön a Petőfi kutatásból?"

- szegezi a kérdést Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak a levél. Az állami intézmények azonban továbbra sem karolják fel Morvai ügyét. Legutóbb a Nemzeti Örökség Intézete utasította el, hogy a Fiumei úti sírkertben lévő Petrovics-kriptában temethessék el a csontokat.

Petőfi Sándor nem a magyar kormányé

„A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság az elmúlt 15 év folyamán mindvégig elfogadta az MTA hivatalos állásfoglalásait. (…) Ennek megfelelően nem fogadja el a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület állításait, és nem támogatja kezdeményezéseiket sem” – válaszolta kérdésünkre a hivatal. Morvai szerint azonban mindez nem akadály, mert

Morvaiék ezért egy saját sírba temetik el a maradványokat, amely állításuk szerint a Petőfi Bizottság tulajdonában van. Az Origo utánajárt, hogy erre van-e törvényes lehetőségük. A Fiumei úti sírkertet fenntartó Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. válaszából az derült ki, hogy nincs.

Nincs sír a Petőfi Bizottság nevén

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. közlése szerint a Petőfi Bizottság nem rendelkezik egyetlen sírhely felett sem a Fiumei úti temetőben, ám ez még önmagában nem kizáró oka a temetésnek, „hiszen bármely sírba bárki betemethető, ahol a sírhely felett rendelkező erre engedélyt ad". Viszont ehhez természetesen be kell mutatni a szükséges dokumentumokat az Intézetnek, ami Morvaiék esetében nem történt meg kielégítően.

Mint írják, csontok esetében ugyan nem létezik olyan részletes szabályozás, mint a külföldről érkezett holttesteknél, de az minimálisan elvárható, hogy az emberi maradványok azonosíthatóak legyenek, és rendelkezzenek igazoló okiratokkal, illetve azok hiteles magyar fordításaival.

Nem voltak elégségesek

„A Kormányrendelet 25.§ alapján temetni csak az azonosság megállapítása és a temető üzemeltetője részére az okmányok átadása után lehet. A MEGAMORV Petőfi Bizottság a múlt héten megkereste a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-t a sajtóban Petőfi temetéseként ismert esemény kapcsán, de konkrét megrendelés nem történt. (…)

A Bizottság képviselői iratokat nyújtottak be a temetés lebonyolításának megrendelése céljából, de ezek véleményünk szerint formailag és tartalmilag nem voltak elégségesek, ezért hiánypótlást kértünk tőlük”

- válaszolták kérdésünkre.

Arra a többször is feltett kérdésünkre viszont egyelőre nem kaptunk választ, hogy pontosan mi történik, ha a hiányosságok ellenére is eltemetik a csontokat pénteken. Ahogy arra sem, melyik intézmény hatáskörébe tartozik, hogy intézkedjen az ügyben. Mindössze annyit írtak, hogy "a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. mindenben a törvények szerint fog eljárni".

Kiszely István antropológus és Morvai Ferenc, a Petőfi Bizottság elnöke Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A burját kormány engedélye már megvan

Morvai állítja, hogy minden teljesen szabályos a temetés körül: „Az összes törvényes feltétellel rendelkezünk: sírhellyel, anyakönyvi kivonattal, a burját kormány engedélyével, valamint a burját és magyar családok hozzájárulásával, hogy eltemethetjük.”

Az Origónak is birtokába került egy anyag, amely vélhetően a Morvai által emlegetett dokumentumok másolatait is tartalmazza.

Ezek azonban távolról sem elégségesek ahhoz, hogy valaki Magyarországon eltemethessen csontokat.

Az említett anyakönyvi kivonat viszont ebben a dokumentációban nem szerepel. Eleve kérdéses, miféle kivonatról lehet szó, miközben a mai napig vitatott, hogy kihez tartoznak a csontok valójában.

Jobb lesz, mint az István, a király

Morvai megingathatatlan önbizalmát mutatja, hogy nagyszabású rendezvényt kerített a pénteki temetés köré, amihez még a Papp László Sportarénát is kibérelte. Az ingyenes rendezvényen Magyarországon és Szibériában született Petőfi-versek is elhangzanak majd. Előadják az eseményre írt Petőfi-oratóriumot, valamint részleteket mutatnak be a rockoperából, amelyben a költő szibériai évtizedét is megénekli a Kormorán együttes.

„Olyan lesz, mint az István, a király, csak jobb”

– nyilatkozta lapunknak Morvai, aki azt is elárulta, hogy nem spórolt a rendezvény költségein, hiszen „61 millióba került ez a játék”. Állítása szerint 11 ezer szál virágot és 11 ezer zászlót is megrendelt, mivel legalább ennyi embert várnak a megemlékezésre.

Kibérelte a Sportarénát a megemlékezésre Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Meghaladja a kompetenciájukat

A Sportarénát is megkérdeztük, miért fogadnak be a szakmailag nem komolyan vehető, az MTA által tételesen cáfolt tanokat propagáló rendezvényt, és nem tartanak-e attól, hogy ezzel legitimálják a Petőfi Bizottság nézeteit. „Az ön minősítése megítélés kérdése, mely kompetenciánkat meghaladja” – válaszolták.

„Akik még nem tudtátok, most megtudhatjátok…”

– hangzik a pénteki megemlékezés mottója. Ha mást nem is, azt biztos megtudhatjuk pénteken, hány embert mozgat meg valójában Morvaiék Petőfi-elmélete, és hogy valóban megtörténik-e a szibériai csontok újratemetése a Fiumei úti temetőben.