Nem beszél róla, de majd ír a rákjáról Esterházy Péter

Esterházy Péter író Közéleti személyiség foglalkozása művész SZEMÉLY
Debrecen, 2014. június 12. Esterházy Péter Kossuth-díjas író a 85. ünnepi könyvhét debreceni megnyitóján 2014. június 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
„Köszönöm az érdeklődést, de nem nagyon tudnék erről interjúban beszélni. Majd próbálok írni róla” – válaszolta egy interjúfelkérésre Esterházy Péter, aki október elején árulta el, hogy hasnyálmirigyrákkal küzd.
Vágólapra másolva!

Esterházy Péter október elején nem tudott részt venni a Göteborgi Könyvvásáron, amelynek résztvevőit ezért levélben üdvözölte. Az író egyetlen mondatban, mellékesen utalt arra ebben a levélben, hogy mostanában a hasnyálmirigyrák köti le a gondolatait.

Most megkíméli a tisztelt publikumot Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kossuth-díjas író úgy fogalmazott: „Sokat tudnék beszélni [arról, hogy mi az irodalom], a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen,

amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.)”

„Nem kell ide írni semmit" Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az írónak emailes megkeresést küldő Blikk információi szerint az írónál fél éve diagnosztizálták a betegséget, amelyre most rendszeresen kezeléseket kap, de nincs kórházban. Esterházy az interjúfelkérésre azt válaszolta:

„Köszönöm az érdeklődést, de nem nagyon tudnék erről interjúban beszélni. Majd próbálok írni róla”.

Esterházy levele után az író tisztelői Facebook-csoportot hoztak létre „Péter, gyógyulj” néven, egyetlen bejegyzéssel: „Nem kell ide írni semmit. Csak kívánjunk együtt gyógyulást Esterházy Péternek”.

Esterházy Péter a 2014-es Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitóján Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Görgey Gábor író levélben kereste meg Esterházyt. „Kedves Péter, nem szoktam beszélni róla, de most elmondom. Nekem három rákom volt, ezek közül az első 1966-ban, gyógyíthatatlannak számított. Mindháromból Isten segítségével és iszonyú élni akarással kimásztam. Egy hónap múlva 86 éves leszek, itt vagyok, és dolgozom. Mindezt azért üzenem neked, mert

ez a feladatod: akarni, meggyógyulni, és még sokat írni.

Szeretettel ölellek” – fogalmazott a volt kulturális miniszter.