Most megtanulhat Rejtő-regényt írni

öldöklő tejcsarnok
Vágólapra másolva!
Rejtő Jenő születése után 110 évvel mutatják be Az öldöklő tejcsarnok című, Rejtő-szövegek alapján készült zenés kocsmaszínházi színdarabot a Hátsó Kapuban. Az író-rendező Kárpáti Péter független színházi színészekből álló csapata már majdnem 200 ezer forint összegyűjtött közösségi finanszírozással a továbbjátszáshoz.
Vágólapra másolva!

A Rejtő-korabeli kávéházi miliőt szeretné a mai romkocsmák hangulatával vegyíteni Kárpáti Péter új előadása, Az öldöklő Tejcsarnok. A darab A detektív, a cowboy és a légió című kisregény és más Rejtő-szövegek alapján készült, és november 11-én mutatják be a Hátsó Kapu nevű „kultúrkocsmában”.

Rejtő Jenő idén lenne 110 éves Forrás: Origo

A produkció készítői azt írták az előadásról: „A nézők az italukat szürcsölve merülhetnek el az asztalok között kibontakozó groteszk eseményekben, és szurkolhatnak hőseinknek, hogy sikerüljön

záróra előtt leadniuk a kiadónak legújabb remekművüket, a légiós, kalóz- vagy erotikus regényt,

hogy kifizethessék belőle a hitelbe elfogyasztott rengeteg kávé és sör árát. Segítségükre van ebben Plack, az éhenkórász zseni, aki egy jó ötletért az anyját is eladná, és akitől nem csak azt tanulhatjuk meg, hogyan kell P. Howard-regényt írni, hanem hogy élet és a ponyvairodalom között kevesebb a különbség, mint gondolnánk”.

Üres zsebű, kávéházi művészek Forrás: Badinszky-Tolvaj Annus

Az alkotók ugyanakkor maguk is rokonságot éreznek a darab szereplőivel, az üres zsebű, kávéházi művészekkel. A független színházi színészekből – az egykori Szputnyik, a K2 társulata, a TÁP Színház, a HOPPart és a Titkos Társulás tagjaiból – és Kárpáti Péter író-dramaturg-rendezőből álló csapatnak mindössze 0,9 millió forint produkciós támogatást szavaztak meg, így a résztvevők leginkább lelkesedésből vesznek részt a produkcióban.

Kárpátiék így közösségi finanszírozással szeretnék összegyűjteni a továbbjátszáshoz és a színészi gázsikhoz hiányzó 1,1 millió forintot. Díszletek és jelmezek nincsenek,

de némi pénz még így is nagyon hiányzik a büdzséből.

Az alkotók videókat is forgattak, amelyekben a pénztelenség tragikus hatásait járják körül. Az egyik videóban a dramaturgok mindent kihúznak a híres, matróz hátában hagyott késes jelenetből, a másikban ugyanezt egy színész próbálja eljátszani, a harmadikban pedig asszisztensre nem futja, így senki nem jön el a próbára sem.

A videók arra a kampányra vezetnek tovább, amelyet a társulat indított az Indiegogo nevű közösségi adománygyűjtő oldalon. Nem egyszerű pénzgyűjtésről van szó: az adakozók eldönthetik, hogy mennyivel szeretnék támogatni a produkciót 1 és 1500 dollár (283 és 424 736 forint) között, és ezért cserébe milyen szolgáltatást kérnek.

A színháziak minden kategóriának a produkcióhoz illeszkedő nevet találtak: aki mindössze egy dollárral száll be a költségekbe, az csak Kritikus, de

aki például 175 dollárt is az ügyre szán, azt tiszteletbeli rendezővé avatják,

megajándékozzák két belépővel, két kitűzővel, két dedikált poszterrel, és két belépővel a stábtagokkal tartott VIP-buliba, ahol stílszerűen korlátlan feketekávé-fogyasztásra van lehetőség.

Aki ennél is bőkezűbb, az még exkluzívabb ajánlatok közül válogathat. 500 dollárért (141 ezer forint) a megfogható ajándékok mellett a társulat eljátssza az előadást az adományozó lakásában, de 1500 dollárért a szerző még bele is írja a bőkezű jótevőt a darabba.

A csapatnak eddig 627 dollárt (177 ezer forint) sikerült összegyűjtenie. Adományozásra az Indiegogo oldalán van lehetőség.

A tévében is viszontláthattuk a kisregényt

Az öldöklő tejcsarnok idén már a második adaptációja A detektív, a cowboy és a légió című Rejtő Jenő-kisregénynek. Nemrég mutatták be Madarász Isti A Fekete Múmia Átka című tévéfilmjét is, amely szintén ezen a szövegen alapul. "Rejtő Jenő a sztorinak valójában csak jelentéktelen mellékszereplője. Látunk viszont egy csomó hozzá hasonló önjelölt írót, akik egy klasszikus pesti kávéházban próbálják megváltani a világot, miközben időnként felidézik Rejtő egy-két zseniális ötletét - amik így már nem is tűnnek zseniálisnak. A kávéházi ribillió viszont szórakoztató Rejtő nélkül is, és a végére még valami értelmet is kap" - írta a filmről az Origo Filmklub kritikusa.