Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Az összes vallást jogunk van kritizálni

charlie hebdo új címlap
French cartoonist Renald Luzier, aka Luz, holds up the new issue of French satirical weekly Charlie Hebdo during a press conference to present the new issue at the offices of French newspaper Liberation in Paris on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish, the chief editor said on January 13. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Hat hónappal a magazin szerkesztőségét ért terrortámadás után a Charlie Hebdo szerkesztője úgy döntött, nem lesz több Mohamed-karikatúra a lapban.
Vágólapra másolva!

Lerajzoltuk Mohamedet, hogy megvédjük azt az elvet, miszerint mindenki azt rajzol, amit akar. Bár az különös, hogy elvárták tőlünk a szólásszabadság melletti kiállást, amit más nem mert megtenni - mondta Laurent Sourisseau szerkesztő a Sternnek. Hozzátette: a magazin megtette, amit meg kellett tennie.

"Elvégeztük a munkát. Megvédtük a karikatúrarajzoláshoz való jogot" - mondta a szerkesztő.

- tette hozzá Sourisseau.

Laurent Sourisseau, művésznevén Riss Forrás: AFP/Martin Bureau

Sourisseau úgy élte túl a január 7-i terrortámadást, hogy halottnak tettette magát. Jelenleg a magazin kiadójának negyven százalékát birtokolja.

A Kouachi-testvérek által elkövetett terrortámadás során tizenketten haltak meg, köztük a magazin szerkesztője, Stephane Charbonnier, vagyis Charb. Az elkövetők január 9-én meghaltak a francia hatóságok által indított akcióban.

Nem nyertek a terroristák

Korábban egy másik karikaturista, Renald Luzier nyilatkozta azt, hogy belefáradt a Mohamed-karikatúrák rajzolásába. Ő készítette a lap első címlapját a terrortámadás után.

Renald Luzier, művésznéven Luz, kezében a lap első száma a terrortámadás után Forrás: AFP/Martin Bureau

Luzier hangsúlyozta,

Tény, hogy a Charlie Hebdo a terrortámadások előtt gyakran anyagi gondokkal küzdött. A támadások után volt olyan lapszáma, amit nyolcmillió példányban nyomtak ki.

Ez a korábbi példányszámok több mint százharmincszorosa.

A lap jelenleg anyagi biztonságban tudja magát. Luzier felhívta a figyelmet arra, hogy ez kérdéseket vet fel a lap irányvonalát és szerkesztési elveit illetően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről