Eddig ismeretlen Van Gogh-arcképre bukkantak

van gogh portré
Vágólapra másolva!
Egy Vincent van Goghot ábrázoló, eddig ismeretlen arcképre bukkant a Brémai Műcsarnok. Az Emile Bernardtól, a festő egyik barátjától származó tollrajzra egy 858 oldalas albumban találtak rá, amelyet a múzeum 1970-ben vásárolt.
Vágólapra másolva!

"Ez egy nagyon sok anyagot tartalmazó, szinte átláthatatlan album" - mondta Dorothee Hansen igazgatóhelyettes szerdán.

Hansen a műgyűjteményt egy kiállítás kedvéért vizsgálta át behatóan, ekkor vette észre Bernard alkotását. A művész nem adott címet a portrénak, de a műcsarnok szerint Van Gogh-szakértők megerősítették, hogy a nagy holland festő arcképéről van szó.

Van Gogh két hölgy és két üveg bor társaságában Forrás: theartnewspaper.com

A párizsi éjszakát tanulmányozták

A képeslap nagyságú rajz Hansen becslései szerint 1886-1887 telén készült, amikor a festő Párizsban tanulmányozta a bohém éjszakai életet Bernard társaságában. A kép Van Goghot kopaszodó halántékkal és szakállal ábrázolja, hasonlóképp ahhoz, ahogy akkoriban önmagát lefestette, és ahogy Toulouse-Lautrec is megörökítette őt.

A helyszín egy párizsi kávéház, feltehetően a Monmarte valamelyik utcácskájában. A határozott, spontán vonalak arra utalnak, hogy Bernard egy esti mulatozás alkalmával skiccelte fel gyorsan kollégája portréját.

Hansen szerint a lelet igazi különlegesség, mert csak nagyon kevés, más művész által festett portré létezik Van Goghról.