A gyerekmentőmellény lett a menekültdráma emblémája

Ai Weiwei, Aj Vej-vej, Lezbosz, Görögország
Vágólapra másolva!
Művészeti stúdió és a menekültek tragikus sorsát idéző emlékmű felállítását jelentette be a görögországi Leszbosz szigetén, az Európába tartó menekültek egyik fő tranzitállomásán Aj Vej-vej világhírű kínai művész.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves alkotó újév napján sajtótájékoztatót tartott az Égei-tenger keleti részén fekvő, menekültek százezreit fogadó szigeten. Elmondta: jobban be akar kapcsolódni a menekültkérdésről zajló vitába, és a témához kötődő műalkotásokkal akarja ráébreszteni a problémára a nemzetközi közvélemény figyelmét.

Aj Vej-vej meleg szavakkal méltatta Leszbosz lakóinak a menekültek sorsa és szükségletei iránt tanúsított „nagy megértését”, „nagyon segítő és nagyon toleráns” hozzáállását, egyben hangsúlyozta, mennyire szűkösek a helyiek erőforrásai.

A kínai művész dicsérte azt az „imponáló” munkát is, amelyet egyes külföldi, köztük holland, norvég és spanyol civil szervezetek végeznek a szigeten, de úgy vélte, Európából és a világ többi részéből hiányzik a helyzet ismerete és az akarat a cselekvésre. „A határ nem Leszboszon húzódik, hanem a lelkünkben és a szívünkben” – mondta.

Szeptemberben Londonban azt mondta, nagyon büszke arra a „civilizált” módra, amellyel Németország – ahol a fia él – fogadta a menekülteket. A brit fővárosban maga is részt vett egy szolidaritási meneten.

Aj Vej-vej közölte, hogy idén többször is a görög szigetre látogat, sőt akár azután is, ha a válság elhúzódik 2016-on túlra.

Aj Vej-vej egy gumicsónak maradványaival Forrás: AFP/Stringer

Azt mondta, hogy leszboszi művészeti stúdiójában hat-tíz tanítványa fog majd dolgozni különböző, a menekültválsággal kapcsolatos projekteken, amelyekbe bekapcsolódik kínai és németországi stúdiója is.

Hozzátette, hogy sokan vesztették életüket a tengeri átkelés közben, ezért „szükség van egy emlékműre” a szigeten.

Aj Vej-vej menekülteket keresett fel a héten a görög szigeten, és róluk készült fotókat és videókat tett fel a Twitter közösségi portálra, hogy érzékeltesse megpróbáltatásaikat. Egy fényképen ő maga látható az egyik, érkezőket fogadó strandon, amint magasba tart egy gyermek mentőmellényt a menekültdráma emblémájaként.

Civil szervezetek egy hatalmas, a tengerről is jól látható békejelet formáltak egy leszboszi dombon a migránsok által hátrahagyott narancsszínű mentőövekből.