Morricone végre megkapta az Oscart

Ennio Morricone a 88. Oscar-gálán
Ennio Morricone a 88. Oscar-gálán
Vágólapra másolva!
Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez komponált zenéjéért meghatottan vette át az Amerikai Filmakadémia díját vasárnap este a 88. Oscar-gálán Los Angelesben.
Vágólapra másolva!

A 87 éves Morricone ötször kapott jelölést az Oscarra. 2007-ben életműdíjjal tüntette ki a filmakadémia,

de a legjobb filmzene kategóriában most először győzött.

"Nagyszerű, mester, végre!" - gratulált neki Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy büszke rá.

Ennio Morricone a 88. Oscar-gálán Forrás: AFP/Robyn Beck

"Morricone szerzeményei szerte a világban egész generációkat érintettek meg és bírtak álmodozásra. Ez az Oscar megérdemelt kitüntetés egy nagyszerű művésznek, aki egész életét a zenének szentelte" - reagált Sergio Mattarella államfő.

"Minden idők egyik legnagyobb filmes óriása győzelmének" nevezte Morricone Oscarját Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A díj elnyerése alkalmából a RAI olasz köztévé hétfőn és kedden műsorára tűz több, Morricone zenéjével készült filmet, köztük Giuseppe Tornatore Oscar-díjas Nuovo Cinema Paradisóját.

Az Oscar-színpadon olaszul mondott köszönetet az elismerésért, tisztelgett a mezőnyben szintén jelölt John Williams előtt, és a közönség soraiban ülő feleségének ajánlotta a díjat.

Ennio Morricone olasz zeneszerző és felesége, Maria Travia érkezik a 88. Oscar-gálára a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Mike Nelson

"A feleségemnek, Mariának ajánlottam az Oscart, mert oly sok türelemmel viselte a távollétemet" - mondta, utalva arra, hogy sokszor nagyon magába szippantotta a hivatása, és pályafutása legsűrűbb éveiben valamelyest eltávolodott a családjától.

"Szép és kalandos életem volt, de az volt az érzésem, hogy elveszítek valamit. Ám ott volt a feleségem, mindig ott volt velem, ezért neki ajánlom az Oscart, a türelméért" - mondta újságíróknak a díjátadó után a szállodájában.

Ha nekem adják az Oscart, elfogadom

"Ha nekem adják az Oscart, természetesen elfogadom" – viccelődött nem is olyan régen a 87 éves Morricone.

A Volt egyszer egy vadnyugat óta eltelt negyven évben Morricone nem írt zenét westernfilmhez. Tarantinónak azonban sikerült őt meggyőznie arról, hogy ismét ehhez a műfajhoz nyúljon. A filmzenét december 18-án mutatták be először.

A legjobb filmdal Oscar-díját a Spectre – A Fantom visszatér főcímzenéje, a Writing's On the Wall nyerte el, amelynek dalszövegét és zenéjét Jimmy Naples és Sam Smith jegyezte.

Ennio Morricone olasz zeneszerző átveszi a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat Quincy Jones amerikai zeneszerzőtől Forrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello