Meghalt Lars Gustafsson

Lars Gustafsson
Lars Gustafsson, Swedish poet, writer in 1992.
Vágólapra másolva!
Elhunyt 79 éves korában vasárnap Lars Gustafsson svéd költő, író, filozófus. Egyik legismertebb műve az Egy méhész halála című regény volt.
Vágólapra másolva!

Gustafsson 21 évesen írta első könyvét, utolsó regénye, a Doktor Wassers recept pedig tavaly jelent meg svédül. Az író számos irodalmi díjat és kitüntetést kapott, elnyerte a Thomas Mann-díjat, tagja volt a Berlini Művészeti Akadémiának, valamint a Mainzi Tudományos és Irodalmi Akadémiának, és irodalmi Nobel-díjra is jelölték.

Lars Gustafssont irodalmi Nobel-díjra is jelölték Forrás: Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages/Ulf Andersen

1936-ban született a svédországi Vasterasban, és filozófiából doktorált. Hosszú ideig élt Amerikában, ahol 1983-tól az Austini Egyetem professzora volt, kreatív írást és filozófiát oktatott. 2006-ban vonult nyugdíjba.

Számos művét több mint tucatnyi nyelvre lefordították. Az Egy méhész halála című regénye – egy rákban szenvedő, az életével számot vető méhész fiktív naplója – a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott, amikor a hetvenes évek végén megjelent. A magyar fordítás 1986-ban, az Európa Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Gustafsson így írt róla:

Amikor arról kérdezték egyszer, hogy honnan nyeri az ihletet, ezt válaszolta: „Hallgatok és figyelek. Az alkotásnak nincsenek szabályai. Egy regény ötlete származhat valami apróságból, amit mond valaki, vagy egy megpillantott arcból. Egy rabbi egyszer azt mondta nekem: amikor az Isten Mózeshez szólt abból a bokorból, a hangja nem mennydörgött, hanem nagyon gyöngén szólt. Erősen oda kell figyelni erre a hangra” – mesélte.