Jobbikosok büntethetnek meg egy színházat

táp színház
Vágólapra másolva!
Nemzeti jelkép megsértése miatt vizsgálja az Országgyűlés kulturális bizottsága a TÁP Színház fellépését.
Vágólapra másolva!

A Vígszínház 120 éves születésnapi gálaműsorán fellépett a TÁP Színház is. Az előadásuk részeként – ahogyan teszik azt már évek óta – előadták a Himnuszt is, szokás szerint nem Erkel Ferenc zenéjével. A társulat ezúttal elektronikus zenei aláfestéssel énekelte el a szöveget.

Egger Géza a TÁP Színház Lö Csibészek című előadásában Forrás: TÁP Színház / Facebook

A fellépés miatt hétfőn panaszt tettek az Országgyűlés jobbikos Dúró Dóra vezette kulturális bizottságánál. A 444.hu információi alapján az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt a színpadon, hiszen nagy nyilvánosság előtt történt meg

a nemzeti jelkép megsértése, amit a Btk. szankcionál.

A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) be is kérette a jelenetről készülő felvételeket, hogy azokat további érdemi megfigyeléseknek vesse alá. A felvétel itt megtekinthető:

A TÁP Színház alapítója, Vajdai Vilmos a 444-nek elmondta: a társulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a Himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik. Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogy hogyan szabad hazafinak lenni.