Meghalt Oláh János író

Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után, 74 éves korában érte a halál a József Attila-díjas írót.
Vágólapra másolva!

A Közel című regény, Az Örvényes partján és a Száműzött történetek című elbeszéléskötetek, a Kenyérpusztítók című dráma Babérkoszorú-díjas szerzője

az 1960-as években indult nemzedék kiemelkedő és műfajújító alakja volt.

Oláh János irodalmi pályája a legendás Kilencek alkotócsoport Elérhetetlen föld című antológiájában indult. 1994-től a kortárs magyar irodalom meghatározó és számos tehetséget felkaroló lapjának és kiadójának, a Magyar Naplónak a vezetője volt.

Fia, a szintén József Attila-díjas költő, Lackfi János így búcsúzott édesapjától a Facebookon.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-hez küldött közleményében azt írta:

Oláh János 1966-ban szerzett diplomát az ELTE magyar-népművelés szakán, majd 1971-1972-ben elvégezte a Testnevelési Főiskola edzőképző szakát is. 1966-tól könyvkereskedő, majd művelődési házban propagandista. 1968-tól szabadfoglalkozású, 1970-től kultúrházban,

1973-75-ben pedig cselgáncsedzőként dolgozott.

Irodalmi pályája elindulását követően a Remetei Kéziratok című irodalmi és művészeti folyóirat kiadója, a Kézirat Kiadó vezetője volt.

Oláh János kulcsszerepet játszott a közmédia együttműködésével eddig hat alkalommal megrendezett, Versmaraton című költészet napi rendezvény szervezésében is. Munkásságáért 1994-ben József Attila-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Márai Sándor-díjjal, míg 2014-ben Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának rendes tagjává választották.