Különleges táncprodukciók a Nemzetiben

Nemzeti Színház, 2016.09.03. Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095, színtársulat, előadás, kultúra,
A Nemzeti Színház épülete
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Táncszínház és a Nemzeti Színház együttműködésével kortárs és folklór táncelőadásokkal színesedik a színház repertoárja.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén hagyta el a Karmelita kolostor épületét, így idén már a harmadik olyan évadát kezdi meg, amikor táncelőadásait különböző helyszíneken mutatják be. A 2016/2017-es évad újdonsága, hogy produkcióikat

a Nemzeti Színház impozáns épületében is előadják.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója együttműködési szándékkal kereste meg Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját, aki örömmel tett eleget a kérésnek, hogy a Nemzeti Színházban helyet kaphasson a tánc is.

A munka gyümölcse című balett-előadással nyitják az évet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A közös együttműködés első darabja a Szegedi Kortárs Balett A munka gyümölcse című budapesti bemutatója lesz a Gobbi Hilda Színpadon. A szeptemberi 21-i előadás jó bemutatkozási lehetőséget biztosít a Juronics Tamás vezette társulatban dolgozó fiatal alkotóknak. De helyet kap a Nemzeti Színházban A Feledi János – Feledi Project Psyché-je is, ami egy féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért.

Egy

régi-új kuriózummal is készül a Táncszínház,

ugyanis újra látható lesz Bozsik Yvette Kabaré-ja, mely a 20-as, 30-as évek német kabarévilágába kalauzolja el a nézőket a nagyszerű koreográfus segítségével, aki a Zenebohóc szerepében lép a színpadra szeptemberben és októberben is Nemzetiben.

Műsorra tűzték két vidéki kőszínház tánctagozatának előadását is: a korszakalkotó olasz filmrendezőnek, Federico Fellininek emléket állító Férfiak, nők, Fellini című táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe engednek bepillantást az októberi műsorukban. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában pedig Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála azonos című, tánccal és mozgással elmesélt történetét.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttest nem kell bemutatni a Nemzeti Színház közönségének, hiszen a nagysikerű Körhinta című előadásban már

bizonyította tehetségét.

Október 28-án Zsuráfszky Zoltán ...még Egy mondat... című alkotói estjével tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Az évet egy új bemutatóval, a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég címen készülő új darabjával zárják. A produkció zenéjét és koncepcióját az alternatív énekes-zeneszerző, Szabó Balázs jegyzi. Az előadás

ötvözi a zene, a tánc, a költészet, a színház és a bábművészet eszközeit,

létrehozva egy sajátos, a tradícióból inspirálódó mai táncszínházi világot.