Tommy Ramone emléktábláját avatták fel a Toldi mozi bejáratánál

elhunyt Tommy Ramone
(dpa) - Tommy Ramone, last living member of legendary music band 'The Ramones', looks contemplative after a press conference in Berlin, Germany, 3 May 2005. According to event managers Berlin hosts the world's first punkrock-musical with the sound of the Ramones. The premiere is scheduled for 10 May 2005.
Vágólapra másolva!
Az Erdélyi Tamásként született Tommy Ramone, a legendás amerikai punkzenekar, a Ramones egykori dobosa tiszteletére pénteken emléktáblát avattak szülőházánál, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-nál, a Toldi mozi bejáratánál. Tommy Ramone az egyetlen Magyarországon született magyar, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.
Vágólapra másolva!

Tommy Ramone 1974 és 1978 között volt a Ramones dobosa. Hétéves korában, az 1956 októberét követő megtorlások miatt hagyta el szüleivel Magyarországot, az emléktáblát a forradalom 60. évfordulója alkalmából is állították.

Pálinkás Szűts Róbert rádiós újságíró, az Origo blogszolgáltatásának (Reblog) vezető szerkesztője szervezte az avatást, ami után azt mondta, "igyekeztünk rövidek lenni, senki nem beszélt többet, mint egy átlagos Ramones-szám hossza, azaz 2 perc és 20 másodperc. Felolvastam a Ramones egykori turnémenedzsere, a zenekarról néhány éve könyvet megjelentetett Monte A. Melnick nekünk írt levelét, és néhány szóban megemlékezett Tommyról Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester, valamint

Tommy Ramone 2005-ben Forrás: AFP/Soeren Stache

A magyar és angol nyelvű emléktábla szövege kitér arra, hogy Tommy Ramone az egyetlen Magyarországon született zenész, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Az emléktábla tetején a Ramones első lemeze,

az 1976-ban született cím nélküli anyag borítója is látható.

Pálinkás Szűts Róbert azt mondta, idén nyáron kereste meg Nyitrai Zsolt fideszes képviselő és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, hogy szeretnék, ha az emléktábla megvalósulna. "Ennek eredményeként az V. kerület elkészítette az emléktáblát. Számomra azért fontos ez a nap, mert amit Erdélyi és a Ramones képviselt,

Vagyis nem az a fontos, hogy nagyon jól tudj zenélni, de attól leszel zenész, ha annak gondolod magad, még akkor is, ha csak három akkordot tudsz játszani".

- mondta Pálinkás Szűts Róbert.

Nagy Feró, Pálinkás Szűts Róbert újságíró és Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere az emlékfal átadásán Forrás: MTI/Illyés Tibor

A New York-i Ramones a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású zenekara. A nyers, lecsupaszított, kétperces számokat produkáló punk-rock csapat 1974 és 1996 között 2293 koncertet adott, és számos olyan felvételt készített, amely a könnyűzene történetének nagyon fontos részei. Ilyen például a Blitzkrieg Bop, az I Wanna Be Sedated, a Rock 'n' Roll High School vagy a Psycho Therapy.

A zenekar alapítói közül ma már senki nem él: az alkohollal és kábítószerrel átitatott történet áldozatai közül Joey, az énekes 2001-ben, Dee Dee, a basszusgitáros 2002-ben, Johnny, a gitáros 2004-ben, Tommy tavalyelőtt hunyt el. A 63 éves Marky Ramone (Marc Steven Bell), aki 1978 és 1983, majd 1987 és 1996 között volt az együttes dobosa, tavaly és idén is fellépett zenekarával Budapesten.