Korszerű játszóhelyet kap a Nemzeti Táncszínház

Budapest, 2016. október 18. A kombóképen fent a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda látványterve a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyéről, lent a Millenáris Teátrum épülete 2016. október 18-án. A teátrum átépítése 2017. január 2-án kezdődik és a tervek szerint 2018 februárjára befejeződik, majd márciustól már a közönség is látogathatja a Nemzeti Táncszínház itt kialakított új játszóhelyét. A Millenáris Teátrum megújítására 3,3 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség a Forster Központon keresztül. MTI Fotó: Zoboki-demeter és Társai Építésziroda és Brizák Noémi
Vágólapra másolva!
Januárban indul a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének építése a Millenáris parkban a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda tervei szerint.
Vágólapra másolva!

A Millenáris Teátrum átépítése január 2-án indul meg, rengeteg tervezés után – mondta a beruházó Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a mai satótájékoztatón.

Kriza Zsigmond arról beszélt, hogy a tervezéskor derült ki, hogy az átépítésre szánt pénzügyi keretek túl szűkek, a kormány ezért pótlólagos források biztosításáról döntött, amihez új közbeszerzést kellett kiírni.

A Millenáris Teátrum megújítására 3,3 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség

a Forster Központon keresztül; a színpad-, fény- és hangtechnika beszerzésére további 608 millió forint áll rendelkezésre.

Zoboki Gábor, a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda igazgatója, vezető tervező a Millenáris Teátrumban az átépítésről tartott sajtótájékoztatón. Az asztalnál Kriza Zsigmond, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kriza Zsigmond az MTI-nek elmondta, hogy a közönség várhatóan 2018 márciusában veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyét, és reményeik szerint hamarosan a Millenáris park többi épülete is megújul.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a megújult Millenáris Teátrumban beteljesedik a táncszínház missziója: létrejön egy új közösségi tér, ahol a tánc a legmagasabb minőségben mutatkozhat meg. Az átalakítás után a Nemzeti Táncszínház ismét két játszóhelyen, a Millenáris Teátrumban és a Müpa Fesztiválszínházában működik majd.

Zoboki Gábor vezető tervező, a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda igazgatója beszélt a táncszínház régi otthonáról, elismerve, hogy "a budai Vár presztízse tagadhatatlan", de szerinte az új játszóhely nagyobb szabadságot biztosít majd az alkotóknak.

- mondta.

Zoboki Gábor beszámolója szerint a csarnok alapszerkezetéhez nem nyúlnak, a fogadótér azonban méltatlan az épülethez. Helyette íves előtető alatt új előcsarnok épül, amely egy kamaratermet is befogad majd.

A nagyteremben létrehoznak egy színpadi árokként is használható süllyesztéket, nagyobb lesz a tánctér, az akár 382 fős közönség pedig többféleképpen lesz leültethető az elképzelések szerint jól variálható térben.

Zoboki Gábor arról is beszélt, hogy rendezvényeket, konferenciákat, koncerteket, divatbemutatókat, fogadásokat is be tud majd fogadni az új játszóhely.

A jelenlegi állapot és a látványtervek:

Fent a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda látványterve a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyéről, lent a Millenáris Teátrum épülete 2016. október 18-án Forrás: MTI/Zoboki-Demeter És Társai Építész

Fent a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda látványterve a belsőről, lent a Millenáris Teátrum épülete 2016. október 18-án Forrás: MTI/Zoboki-Demeter És Társai Építész