Alföldi Róbert formabontó passiójátékot rendez

Alföldi Róbert
Passió XXL
Vágólapra másolva!
Alföldi Róbert formabontó színpadképpel, nagyzenekari kísérettel és 150 táncossal viszi színre Székely Csaba bibliai történetét a Budapest Sportarénában. A PASSIO XXI című zenés drámát a közönség egyetlen alkalommal, 2017. április 9-én, virágvasárnap láthatja.
Vágólapra másolva!
A PASSIO XXI alkotói Fotó: Polyák Attila - Origo

A készülő előadás kapcsán sajtótájékoztatót tartottak a darab alkotói, köztük Rosta Mária producer és Alföldi Róbert rendező. Jelen voltak a PASSIO XXI főbb szereplői is, így

a Jézust alakító Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, aki Júdást játssza, Feke Pál, aki Péterként lép színpadra, Pápai Erika, aki Máriát, László Zsolt, aki Kajafást és Fekete Ernő, aki Pilátust alakítja, valamint Tóth Gabi is,

aki Mária Magdolnaként első jelentős színpadi szerepére készül.

Tóth Gabinak Mária Magdolna megformálása lesz az első jelentős színpadi szerepe. Fotó: Polyák Attila - Origo

Alföldi Róbert hangsúlyozta: a passió története olyan kultúrantropológiai alaptörténet, amely mindannyiunk életét meghatározza, amelyből az egész európai kultúra előbújt. Ennek köszönhetően a színmű nemcsak a vallásos közönség számára szolgál mondanivalóval, hanem a nem hívőket is megszólítja. Mint a rendező mondta,

a PASSIO XXI azt kutatja, hogy Jézus szenvedéstörténete mit mond a 21. század emberének,

illetve ha Jézus ma élne, vajon az emberek felismernék-e, elfogadnák-e benne a megváltót. A modern passiójáték végigköveti a jól ismert történetet virágvasárnaptól, mintha az események napjainkban zajlanának, ezzel egyfajta választ is adva a felvetett kérdésre.

Alföldi Róbert szerint a passió története kultúrantropológiai alaptörténet. Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár a PASSIO XXI követi a hagyományos passiójátékok szerkezetét és főbb elemeit, Alföldi Róbert rendezésében nagy hangsúlyt kapnak az egyéni tragédiák, az emberi dráma is.

„Ugyanúgy nyúlunk majd ehhez a történethez, mint bármelyik passió-előadásnál:

Közben pedig arra is keressük a választ, hogy észrevennénk-e ma a megváltót, ha eljönne közénk. A viszonyok ábrázolásában lehetnek meglepetések, de az alapsztorin nem változtatunk" – mondta Alföldi Róbert.

Rosta Mária producer és Alföldi Róbert rendező a PASSIO XXI sajtótájékoztatóján. Fotó: Polyák Attila - Origo

Rosta Mária, az előadás producere elmondta, hogy egy 2007-ben, Manchesterben látott, különleges passió-előadás adta az ötletet ahhoz, hogy itthon is készüljön egy hasonló, formabontó darab.

„Minden évben nekiszaladtunk, de különböző akadályok miatt soha nem sikerült színpadra vinni. Most, hogy megvalósul, az előadást az Arénában rendezzük meg, ami erre az alkalomra soha nem látott módon alakul át: a hagyományos színpaddal szemben még egy nagy színpad kap helyet, amelyeket egy 50 méter hosszú keresztút köt össze" – mondta Rosta Mária.

Az előadásban az elmúlt évek-évtizedek néhány nagy slágere is hallható lesz majd, és a dalszövegek úgy simulnak a darabba, mintha kifejezetten erre az alkalomra íródtak volna.

Ezáltal a huszonévesek és szüleik egyaránt fognak találni a PASSIO XXI-ben olyasmit, ami pontosan hozzájuk szól.

Az előadásban a fiatal korosztály legnagyobb kedvencei,

a legnépszerűbb mainstream dalok eredeti dalszöveggel és dallammal, de áthangszerelt változatban,

az adott helyzethez alkalmazva szólalnak majd meg. A produkcióban többek között az Ocho Macho, a Tankcsapda, a Quimby, az Anna and the Barbies vagy a Subscribe legismertebb dalai is szerepelnek. Az előadás zenei kíséretét az Óbudai Danubia Zenekar 52 tagú szimfonikus zenekara, valamint rockzenészek adják.

Szabó Kimmel Tamás, Tóth Gabi, Stohl András és Rosta Mária Fotó: Polyák Attila - Origo

Székely Csaba, a szerző, aki Erdélyben éppen egy másik darab bemutatójára készül, Marosvásárhelyről videoüzenetben köszöntötte a sajtó képviselőit és az alkotótársakat.

„Itt vagyok Marosvásárhely talán legnyugodtabb helyén, Somostetőn – ami azért releváns, mert azt hiszem, hogy a keresztény ember Jézusban elsősorban a megnyugvást keresi. Pedig az ő élete nem volt nyugodt – főleg az utolsó évei, napjai, amelyekről ez a darab szól. A megnyugvás hiánya azonban nemcsak Jézusra vonatkozik, hiszen

ha van egy ember, akinek hatalmas feladata van, akkor az megterhelő nemcsak számára, de a családtagjai, a barátai számára is.

Én ezeket az emberi viszonyokat szerettem volna megmutatni ebben a darabban, ahol mai embereket fogunk látni, mai viszonyokkal, mai motivációkkal, ám teljesen tiszteletben tartva a passiójáték hagyományait" – mondta az író.

Feke Pál, Pápai Erika, Fekete Ernő, László Zsolt és Szabó Kimmel Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

A PASSIO XXI díszleteit Menczel Róbert, jelmezeit pedig Tihanyi Ildikó tervezte. Az előadás 2017. április 9-én, 19 órai kezdettel, egyetlen alkalommal lesz látható a Budapest Sportarénában.