Ez a Katona válasza a cigánykérdésre

katona józsef színház szúcs-bányatelep
Vágólapra másolva!
Civil felzárkóztatási programot indított a budapesti Katona József Színház egy Heves megyei roma közösségben, Szúcs-bányatelepen. Az Eltáv projekt célja a helyi szegregátum képletes és szó szerinti megnyitása. A Katona színházpedagógus szakemberei és színészei három éven át dolgoznak együtt a helyi közösséggel.
Vágólapra másolva!

A téli előkészítő munka után a program hivatalosan szombaton indult el a szúcs-bányatelepi cigány közösség, az Autonómia Alapítvány és a Katona együttműködésében. A projekt során a színház és az alapítvány szakemberei heti rendszerességgel tartanak közösségépítő és oktatási programokat a Katona színészeinek és budapesti középiskolások részvételével.

Megnyitnák a szegregátumot Forrás: Brozsek Niki

Emellett létrehoznak egy közösségi színházi előadást is, amely a társadalmi törésvonal két oldalán élők együttes munkájának eredménye lesz. A cél egyrészt a helyiek mentális és fizikai szegregációjának lebontása, másrészt pedig a programban részt vevő fiatalok társadalmi érzékenységének javítása.

Elmozdulni a részvétel felé Forrás: Brozsek Niki

„Szeretnénk elérni, hogy nézőink a passzív befogadói szerepből a részvétel felé mozduljanak: ne csak a színházi előadások révén akarjanak gondolkodni napjaink társadalmi problémáiról, hanem saját tehetségükkel, idejükkel, civil vállalásaikkal vegyenek részt azok megoldásában, jelen esetben egy roma szegregátum megnyitásában” – mondta Máté Gábor, a Katona igazgatója.

Szúcs-bányatelepi életkép Forrás: Brozsek Niki

A Katona épp ezért nemcsak a hevesi településen élőkkel szeretne kapcsolatba kerülni. Az érdeklődők egy ősszel induló civil egyetem keretében és a program kampányában megoszthatják a civil szférában szerzett eddigi gyakorlati tapasztalataikat a színház munkatársaival. Aki szeretne, alkalmanként szállást biztosíthat az Eltáv budapesti eseményeire érkező szúcsiaknak. Az érdeklődők jelentkezését a Katona folyamatosan várja a [email protected] címen.

Várják az érdeklődők jelentkezését Forrás: Brozsek Niki

Az Eltáv fontos része az Autonómia Alapítvány mikrofinanszírozási adósságkezelő programja: a helyiek az Autonómia által alkalmazott „önfinanszírozó közösségek” (CAF) módszerrel „bankot” is létrehoznak, amely hozzájárul pénzügyi kiszolgáltatottságuk mérséklődéséhez és pénzügyi tudatosságuk javításához.