Kritikusokat nevelne a békéscsabai színház

Zalán Tibor A költészet napja FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS költő Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré művész rendezvény SZEMÉLY Versmaraton
Budapest, 2015. április 10. Zalán Tibor költő a Versmaraton című rendezvényen a fővárosi Thália Színházban 2015. április 10-én. A Magyar Rádió Zrt., a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ötödik alkalommal meghirdetett közös rendezvényén 69 költő délelőttől késő estig olvas fel Az év versei 2015 című antológiában megjelent műveiből a költészet napja alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ingyenes kritikusképző tanfolyamot hirdet a békéscsabai Jókai Színház. Elsősorban középiskolások jelentkezését várják.
Vágólapra másolva!

„A Jókai Színház fontos és kedves nézői rétegeként tartja számon a város és a környék középiskolásait” – írja honlapján a békéscsabai Jókai Színház.

A békéscsabai Jókai Színház vezetése szerint új kritikai nemzedékre van szükség Forrás: MTI/Nándorfi Máté

„Annak érdekében, hogy ti is hangot adhassatok véleményeteknek – s ami nem elhanyagolható szempont, ezt a véleménynyilvánítást autentikus módon tegyétek meg –, színházunk kritikusképző tanfolyamot indít, amelyre elsősorban a középiskolák felsőbb évfolyamos tanulóinak jelentkezését várjuk” – írják.

A tanfolyam kiírása szerint a jelentkezők „nemcsak az írás fortélyaival ismerkedhetnek meg, de

színészekkel, rendezőkkel, írókkal cserélhetnek »eszmét«, illetve jelentősen gyarapíthatják a drámáról, a színházról eddig kialakított ismereteiket”.

A tanfolyamot Zalán Tibor fogja vezetni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tanfolyamot a József Attila- és Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor író-dramaturg vezeti. A jelentkezés ingyenes. A tanfolyam február elején kezdődik és heti rendszerességgel az évad végéig tart.

A Jókai Színház előző igazgatója, Fekete Péter korábban többször bírálta a mai magyar színikritikát. „Az utóbbi időszakban erősen felerősödött a maguk tévedhetetlenségét hangsúlyozó, a produkcióval, azok alkotóival azonosulni nem tudó, vagy nem is akaró,

hangzott el például Tusványoson egy Fekete által vezetett vitán, ahol az akkori igazgató utódjával, Seregi Zoltánnal együtt kijelentette: „szükség van egy új kritikai nemzedékre”.