Európában különleges helyzetben van a magyar cirkusz

Fővárosi Nagycirkusz Zéró Gravitáció Fővárosi Nagycirkusz Zéró Gravitáció Fővárosi Nagycirkusz, Zéró Gravitáció című előadására érkeznek iskolás és ovodás csoportok.
Fővárosi Nagycirkusz, Zéró Gravitáció című előadására érkeznek iskolás és ovodás csoportok.
Vágólapra másolva!
A kínai Vuhanban rendezték meg a 12. Nemzetközi Kínai Akrobatafesztivált, ahova az Egyesült Államokból, Olaszországból, Spanyolországból, Oroszországból érkeztek neves szakemberek. Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója is tartott előadást a konferencián.
Vágólapra másolva!

A kínai Vuhanban rendezett 12. Nemzetközi Kínai Akrobatafesztiválra az Egyesült Államokból, Olaszországból, Spanyolországból, Oroszországból érkeztek neves szakemberek. Köztük volt Tatjiana Zapashnaya, a Moszkvai nagycirkusz Idol fesztivál igazgató asszonya, Fabrice Becker, a Cirque du Solei casting directora, de ott volt az összes neves kínai akrobata iskola és cirkusz vezetője is.

Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkuszban egy 2015-ös fotón Forrás: MTI/Kallos Bea

A neves cirkuszi szakemberek részvételével megtartott konferencián a közép-európai cirkuszművészetet Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója képviselte. A kínai televízió is közvetítette a szakmai konferenciát, amelyen

a cirkuszművészet fejlődésének lehetséges útjait tárgyalták meg a résztvevők.

A szakmai konferencián nyolc plenáris előadása közül az egyik Fekete Péter miniszteri biztosé volt.

Fekete Péter beszámolt a Magyarország cirkuszépítési terveiről, a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi és tervezett működéséről. Elmondta, hogy

Európa közepén különleges helyzetben van a magyar cirkusz,

hiszen a szomszédos országok nem rendelkeznek cirkuszi kőépülettel, ráadásul nem is terveznek ilyet építeni. A Közép–európai Cirkuszművészeti Központként is működő új cirkuszközpont így egész közép Europát kiszolgálhatja majd a tervek szerint.

Fekete Péter előadásának másik részében a cirkusz mint társadalmi üzeneteket hordozni képes, közösségi érdekeket szolgáló művészeti ág került a fókuszba. Fekete Péter a cirkusz oktatási rendszerhez való kapcsolódásáról is beszélt. A cirkuszban tartott rendkívüli fizika, matematika, biológia órák bevezetését nagy érdeklődéssel követték a konferencia szakemberei.

A rendkívüli tanórák megtartásában egyébként élen jár a Fővárosi Nagycirkusz.

Külön figyelmet szentelt előadásában Fekete Péter a cirkuszi háttérszakmák képzésének. Magyarország ezen a területen is az élmezőnyben van, mivel most indul a budapesti Artistaképző Intézetben a cirkuszi fény- hang technikus, a porondmester, kupolamester képzés, amelyre a világon csak kevés helyen van példa.