Ennyit fizetett Kanye West Presseréknek

Kanye West
Kanye West egy szeptemberi fellépésén
Vágólapra másolva!
Egy forrás szerint a Gyöngyhajú lány szerzői jóval kevesebb pénzt kaptak, mint amennyire Presser Gábor beperelte Kanye Westet a dal engedély nélküli felhasználásáért.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is megírta, a múlt héten sikerült peren kívül megegyeznie Presser Gábornak és Adamis Annának Kanye Westtel, aki a szerzők előzetes engedélye nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány-t New Slaves című számában.

A megállapodás titkos, így nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt fizetett az amerikai sztár a magyar zenészeknek. A Blikk viszont most azt írja egy informátorra hivatkozva, hogy

100 ezer dollárban állapodtak meg a felek, ami körülbelül 29 millió forintnak felel meg.

Ebből a szerzők, az előadók és a kiadó, a Hungaroton Records is részesül. Ez utóbbi kapja meg az összeg felét, a másik felén pedig a Presser–Adamis szerzőpáros és az Omega osztozik.

Mivel a Gyöngyhajú lány felvételének idején az együttesnek hét tagja volt, Kóbor János, Benkő László, Molnár György, Mihály Tamás és Laux József jogutódja is nagyjából 1 millió forintot kaphat. Presser és Adamis is kap még plusz egymilliót, hiszen 1969-ben ők az együttes tagjai voltak, emellett ők 7,2 millió forintnak megfelelő összeget felezhetnek meg egymás között. Így

Presser összesen körülbelül 4,5 millió forinthoz juthat

a Blikk forrása szerint.

Kanye West Forrás: Jewel Samad / AFP

Ez elég messze van az eredeti követeléstől: Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédje tavaly májusban adta be keresetét a New York-i szövetségi bíróságon. 2,5 millió dollárra, azaz körülbelül 717 millió forintra perelve Kanye Westet. A Blikk kereste Presseréket a számokkal kapcsolatban, de nem nyilatkoztak.

Kóbor János viszont azt mondta a lapnak, hogy "a számítás fedi a realitást".

– mondta Kóbor János, aki a sajtóból értesült arról, hogy Presser nem fogadta el West első ajánlatát.

"Pici minket nem tájékoztatott arról, hogy kevésnek érezte Kanye West ajánlatát, de erre nem is volt szükség.

– mondta az Omega énekese.