Idén indul Kapolcson a Kapolcska

Márta István, a Művészetek Völgyének alapítója ad interjút Jankovics Mártonnak Kapolcson 2015 július 28-án  kapolcs művészetek völgye
Vágólapra másolva!
Különleges tehetségkutató tábort és művészeti fesztivált rendeznek gyerekeknek Kapolcson június 17. és 25. között. A hagyományteremtő szándékkal induló Kapolcska Program vezetője Márta István, a Művészetek Völgye alapítója.
Vágólapra másolva!

"A program két részből áll: június 17-től 22-ig hét művészeti szekcióban tehetségkutató- és fejlesztőtábort rendezünk 9-15 éves gyerekeknek, majd 23. és 25. között ingyenes minifesztivált tartunk változatos programokkal, elsősorban a családok számára, mások mellett a Muzsikás, az Amadinda együttes, a Nemzeti és a Kolibri Színház részvételével" - mondta Márta István a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Márta István 2015-ben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az új fesztivál alapítója azt is elmondta: szeretnék, ha a Kapolcska Program segítségével a Balaton-felvidéki Kapolcs és a környező völgytelepülések nyári oktatási centrummá válnának. Ilyen értelemben a kezdeményezés alapvetően a Kapolcs brand továbbfejlesztése a gyerekek és a családok irányába.

Márta István hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a Kapolcska Programba bevont alkotóművészek, tanárok, nevelők és animátorok szakmájuk elismert képviselőinek számítanak.

A Kapolcska táborban csaknem száz iskoláskorú fiatal kap összkulturális oktatást

zenei, színházi, népzenei/néptánc, kézműves és médiakommunikációs csoportokban, illetve a Hello Wood demo szekciójában. A csoportokat vezető szakemberek között ott lesznek

a Hagyományok Háza népművelői, Végh Ildikó, a Katona József Színház dramaturgja, Kovács Zoltán László tubaművész, Szirtes Edina Mókus hegedűművész, zeneszerző, Szurdi Éva keramikus vagy Huszár András, a Hello Wood alapítója.

Huszár András elmondta, hogy a táborukban lesz divatbemutató, készül animációs film, és fotós workshopot is szerveznek.

Az egyes művészeti ágakba jelentkező gyerekek 15-30 fős csoportokban dolgoznak majd, de napközben lesznek kirándulások, esténként pedig közösségi programok is. A tábor utolsó napján a létrehozott művészeti produktumokat együtt mutatják be.

Játszótér Kapolcson Forrás: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A háromnapos Kapolcska Fesztivál a közösségi együttlétre alapul - Márta István elmondása szerint intimebb és visszafogottabb lesz, illetve kevesebb programot kínál majd, mint a július végi Művészetek Völgye nagyrendezvény. A lebonyolításban kiemelt szerepet kap a helyi lakosság és a 360 lelkes település jellegzetes épületei, köztük a Kovácsműhely, a Molnárház és a Falumalom.

A fesztiválon fellépnek a Fölszállott a páva felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki résztvevői, a Nemzeti Színház előadja János vitéz című produkcióját, a Muzsikás Együttes három napon át lesz jelen koncertekkel és hangszerbemutatókkal, az Amadinda Ütőegyüttes kirándulás közben ad minikoncerteket, de

jelen lesz a Kolibri és a Karzat Színház, Érdi Tamás zongoraművész, a Forrás Táncegyüttes, a Kaláka pedig június 19-én csatlakozik a tábor oktatási programjához.

A fesztivál részeként bemutatják a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet központi archívumát, a Völgyről publikált könyveket, kiadványokat, dokumentumokat, és meg lehet nézni a helyi múzeumokat és a településen élő művészek kiállításait.

A táborba még lehet jelentkezni.

A Kapolcska Program legfőbb támogatója a Hagyományok Háza, a programot támogatja a kormányzat, és a szervezők megteremtik a közösségi részfinanszírozás lehetőségét is, támogatójegy formájában.