Hősies nők érkeznek a nemzetközi roma színházi találkozóra

Mihaela Dragan I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál
Vágólapra másolva!
„Roma hősök" címmel nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált rendeznek 2017. július 27-28-án a Stúdió K Színházban. 
Vágólapra másolva!

A rendezvény célja az, hogy európai kortárs szerzők monodrámáival hívja fel a figyelmet a roma színjátszás értékeire, illetve a roma nők és közösségek helyzetére, példamutató egyéni sorsokon keresztül.

A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés. A kétnapos fesztivál programjában szereplő négy monodráma ma is élő roma női hősökről szól, akik képesek voltak változásokat elindítani saját, illetve közösségük életében.

A négy színdarab közül hármat maguk a szerzők adnak elő

magyar és angol nyelvű feliratozás, illetve szinkrontolmácsolás segítségével:

  • Alina Serban (Románia) − Felelősségem tudatában kijelentem
  • Mihaela Dragan (Románia) – a (n)ő beszél
  • Dijana Pavlovic (Olaszország) − Beszélj, életem

A negyedik monodráma, a brit Richard O'Neill A legnehezebb szó című műve magyarországi ősbemutatójára pedig Balogh Rodrigó rendezésében, Dömök Edina előadásában kerül sor.

Mihaela Dragan művéből megismerhetjük a romániai cigány nők életét Forrás: Független Színház Magyarország

„Bár az európai roma színház több mint 130 éves múltra tekint vissza, és

– mondta Balogh Rodrigó, a fesztivált szervező Független Színház Magyarország művészeti vezetője. Arról beszélt, hogy a rendezvénnyel azt szereték megmutatni, hogy a roma kultúra nem csupán zenéből, táncból és képzőművészetból áll, hanem jelentős a színház is.

Alina Serban Felelősségem tudatában kijelentem című darabjából megtudhatjuk,

hogyan jutott el a szerző egy bukaresti romatelepről a Londoni Királyi Színiakadémiára.

Mihaela Dragan (a n)ő beszél című előadásából a mai Romániában élő cigány nők életéről, kihívásairól kaphatunk képet, Dijana Pavlovic Beszélj, életem című műve pedig a svájci jenis kisebbséghez tartozó írónő, Mariella Mehr történetét tárja a nézők elé. A brit Richard O'Neill A legnehezebb szó egy, a skót vándorcigány („traveller") népcsoporthoz tartozó asszony küzdelméről szól, amelyet a travellerek emberi jogainak elismertetéséért folytatott.

A monodrámákból a szerzők és magyar oktatási szakértők részvételével a fesztivált követően oktatási módszertani anyag is készül.